IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на тютюн чакат законови промени, за да започнат изкупната кампания

Регистърът на тютюнопроизводителите и прекупвачите ще стабилизира бранша, коментира Цветан Филев от Националната асоциация на тютюнопроизводителите

10:57 | 09.09.15 г.
Търговците на тютюн чакат законови промени, за да започнат изкупната кампания

Търговците на тютюн изчакват приемането на законови промени, заради което се бави старта на изкупната кампания. Друга причина за забавянето е пазарната и производителната конюнктура на Балканския полуостров, коментира Цветан Филев от Националната асоциация на тютюнопроизводителите пред БНР.

В Закона за тютюна и тютюневите изделия се планира да бъдат заложени защитни механизми, което ще гарантират договорите между тютюнопроизводители и търговци. По думите на Филев в България и Гърция, а също и в Турция и Македония, се произвеждат около 90% от количеството ориенталски тютюн в световен мащаб.

„Ние търгуваме основно с мултинационални компании и те се съобразяват с тази конюнктура, с качеството и цените в съседните страни“, обясни той.

Производителите чакат и клаузата за задължителното сключване на договори превантивно преди старта на всяка стопанска година, посочи той. Филев обясни, че това ще позволи да се преодолее сегашната практика пазар за тютюна да се търси, когато той е произведен, и всяка една кампания по изкупуването на тютюна да изминава под знака на протести.

„Това не е добра практика и не създава сигурност за тютюнопроизводителите, а напротив – анархия и несигурност, и някои от тях се отказват от производството“, каза той.

Филев поясни, че не всички производители на тютюн са привърженици на предварителните договори. Това обаче са хора, които отглеждат тютюн "между другото", заедно с други култури, за допълнителен доход.

Отглеждането на тютюн "между другото" не допринася за качеството на продукцията и това е една от причините през последните няколко години да се занижи качеството на българската тютюнева суровина точно при ориенталските тютюни. Затова българските фирми нямат интерес към българския тютюн и се насочват към тютюни от Македония, Гърция и Турция, каза още Филев.

Той определи и като крачка напред идеята за създаване на регистър на тютюнопроизводители и прекупвачи. По думите му това е крачка към стабилизиране на бранша . Според него със сигурност ще се пребори и контрабандата, защото в България в момента се нарязва и разпространява суров тютюн в обем около 2 хил. тона.

„Това са пропуснати ползи по 152 лева акциз на килограм, или около 300 млн. лева, които не влизат в хазната само от нарязан тютюн, без да включвам производството на контрабандни цигари, които имат още по-голям дял в пазара на тютюневи изделия“, допълни Филев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още