IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев подкрепя искането за по-бързо издаване на "сини" карти

Не бива да спираме развитието на ИТ сектора с бюрократични спънки, каза президентът пред бизнес форум, посветен на аутсорсинга

16:24 | 10.09.15 г. 2
Плевнелиев подкрепя искането за по-бързо издаване на "сини" карти

Президентът Росен Плевнелиев подкрепя искането на ИТ сектора за по-експедитивно издаване на „сини“ карти, даващи право на работа на специалисти от страни извън ЕС да работят у нас.

„Българските софтуерни компании са едни от най-добрите в света и постигнаха много. Трябва да ги подкрепим и да не спираме техния растеж, заради бюрократични спънки“, заяви той по време на бизнес форума „Аутсорсинг дестинация България 2015“ в Пловдив.

Пред бизнеса Росен Плевнелиев коментира, че застава зад всеки проект и усилие България да се утвърди като регионален център за ИТ и аутсорсинг.

„Държим едно от челните места за качество на програмистите, за най-много новосъздадени компании в сектора, имаме дългосрочен план за действие „България 2020“, амбициозни кметове и министри, които ще подкрепят всеки проект по пътя на иновациите и таланта“, обясни още той.

Българският държавен глава припомни, че за година страната ни се изкачва с 11 позиции в международните класации за най-привлекателните аутсорсинг дестинации и днес е трето място в света, пишат от прессекретариата на Президентството.

Пред участниците във форума Плевнелиев посочи още, че през последните години сме свидетели на изключително бързо развитие в сектора на информационните и комуникационни технологии. Софтуерната индустрия вече формира 1,74% от БВП на страната ни, а за последните 10 години приходите на ИТ компаниите са отбелязали ръст от 600%.

Предимствата на  България в този сектор като регионален център за ИТ аутсорсинг са високообразованите и доказали се специалисти, силното чуждоезиково обучение и благоприятната данъчна среда.

Секторът на информационните и комуникационните технологии и този на аутсорсинг и бизнес услугите са сред основните двигатели за разкриване на нови работни места в страната, като само за последните 12 месеца, до средата на 2015 г., техният брой е 41 хил.

Водещите центрове за ИТ и аутсорсинг бизнес у нас са София и Пловдив.

Призивът на Плевнелиев е България да се стреми към развитието на икономика с висока добавена стойност.„Високотехнологичната индустрия показва как може да се постигнат добри резултати в тази област“, изтъкна той и поиска образователни реформи, които да отговорят на нуждите на сектора.

„Не можем да се развиваме и да поддържаме нивото, ако нямаме дългосрочна образователна стратегия, за да дадем на България необходимите млади и добре образовани специалисти“, категоричен беше Росен Плевнелиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5roff
преди 8 години
Що бе , нека удари едно рамо и ПрезидентО.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Последното което му трябва на ИТ бизнеса е държавна намеса. Именно поради нейната липса той просперира досега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още