IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Русия не промени основната лихва от 11%

Бъдещите решения относно лихвите ще зависят от рисковете пред инфлацията и охлаждането на икономиката

15:24 | 11.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Централната банка на Русия не измени лихвените проценти, посочвайки като причина за решението си риска от инфлация заради курса на рублата, и предупреди, че бъдещите решения относно лихвите ще зависят от рисковете пред инфлацията и охлаждането на икономиката, предава MarketWatch.

След като от началото на годината понижи лихвите пет пъти, финансовата институция запази основната си ставка при 11%, което бе очаквано от пазара. Ключовата лихва остава над 10,5% - нивото, на което бе в началото на декември 2014 г., преди да бъде увеличена до 17%. Целта на този силно рестриктивен ход бе стабилизиране на курса на рублата, която се намираше във фаза на свободно падане.

Решението да остави лихвите без промяна идва след ръст на инфлацията до 15,8% на годишна база през август при 15,6% през юли. Покачването бе в резултат на спада на курса на рублата на фона на поевтиняващия петрол.

„Основните източници на инфлационни рискове и на последващо влошаване на макроикономическите условия поддържат инфлационните очаквания на високо ниво, както и ревизирането на регулираните цени и тарифи за 2016-2017 г. и разхлабването на бюджетната политика“, гласи официалното становище на централната банка.

Същевременно централната банка понижи прогнозата си за спада на брутния вътрешен продукт (БВП) през 2015 г. до 3,9-4,4 на сто спрямо очакваните по-рано 3,2 на сто.

Според данни на Росстат през второто тримесечие руският БВП се е свил с 4,6 на сто.

Бившият първи заместник-гуверньор, а сега икономически министър Алексей Улюкаев посъветва банката да не сваля лихвите. През август той заяви, че централната банка трябва да бъде внимателна с монетарното разхлабване.

Руската рубла поевтиня с 0,13% спрямо долара веднага след решението на централната банка от курса от 67,73 рубли за долар, който бе наблюдаван непосредствено преди оповестяването на решението.

И все пак, икономиката е в рецесия и не показва големи признаци за съживяване. Поради тази причина вероятността централната банка да намали лихвите до края на годината е висока.

Миналата седмица Кремъл призна, че на икономиката ще й трябва малко повече време, за да се възстанови, в сравнение с предходните очаквания. Промяната в нагласите се дължи на спада в стойността на рублата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Nikola666
преди 8 години
Комбинация от двуцифрена инфлация и рецесия. Да се вдигат ли лихвите (за да се намали инфлацията) или да се свалят (за да се стимулира икономиката)? Също като България през 90-те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още