IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Ковачев: Проблемът на ЕС не са пристигналите бежанци, а новите вълни търсещи убежище

"Ислямска държава" е търпяна твърде дълго, заяви евродепутатът

13:15 | 13.09.15 г. 1
<p>
	Стотици бежанци продължават да пристигат и днес на главната жп гара в Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Стотици бежанци продължават да пристигат и днес на главната жп гара в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Най-големият проблем на Европа не са вече пристигналите 160 хиляди бежанци, а това, че непрестанно идват нови вълни търсещи убежище. Това прииждане към европейските граници няма край, заяви пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев.

„Ние нямаме отговор какво правим с това, което се случва в Сирия и Ирак. Трябва да кажем истината, че Русия и САЩ играят геополитически игри на наш гръб и тези две страни трябва да се разберат какво правят в Сирия и в борбата с "Ислямска държава", заяви той. 

Андрей Ковачев изтъкна, че проблемът идва оттам, че "Ислямска държава" е търпяна твърде дълго, което е предизвикало и огромната вълна бягащи хора. Евродепутатът посочи още, че в Йордания, Ливан и Турция в момента има около 4 млн. бежанци от Сирия и Ирак и ако те окончателно загубят вяра, че могат да се завърнат по родните си места, ще тръгнат да мигрират, най-вече към Европа.

Според Ковачев България отдавна е готова за Шенген. „Аз не съм за обвързване на миграционния поток с членството ни в Шеген“, заяви евродепутатът и добави, че с международните летища в София, Варна и Пловдив сме готови да бъдем част от въздушното Шенгенско пространство.

Андрей Ковачев обаче подчерта, че именно заради бежанските потоци към Европа не е сигурно дали точно сега е добре да станем част от сухопътната Шенгенска граница, предвид ситуацията по границата ни Турция.

Междувременно бившият военен министър и дипломат Бойко Ноев заяви пред Националното радио, че България трябва да подкрепи участието на Русия в коалицията против "Ислямска държава“.

„Русия е поискала въздушен коридор за доставяне на хуманитарна помощ (за Сирия – б. ред.), ние сме знаели, че това не е вярно и сме отказали. Този въпрос не трябва да води до такава истерия, на каквато ставаме свидетели. Русия трябва да бъде включена в коалицията против "Ислямска държава“. България е сред най-застрашените държави от това, което става на юг от турската граница и нейният глас тежи, защото имаме пряко отношение“, заяви той.

Според Ноев както Русия, така и всяка друга държава няма полза от задълбочаването на кризата в Сирия.

„Никой от правителството или президентът не излезе да каже кой взе решението за отказа на въздушен коридор за руски самолети и с какви аргументи“, заяви евродепутатът Илияна Йотова.

Относно бежанската криза тя обясни, че съществуват два основни въпроса пред Европа. Първият е дали Европейският съюз е способен да следва обща политика за справяне с кризата и вторият - ще се направи ли разграничение между държавите от външната граница на ЕС, ще има ли солидарност с тях и ще има ли промяна в европейското законодателство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Така е , цяла Африка и Азия се точат за Европа ...баси къщата гори а европедалите гледат и казват : бе нищо работа !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още