IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Алекперов: Цената на петрола ще стигне нива между 65 и 90 долара

Ще се постигне баланс между търсенето и предлагането, а цената обективно ще отразява не само себестойността на петрола, но и икономическите фактори

11:35 | 15.09.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	Ръководителят и основен акционер на &bdquo;Лукойл&ldquo; Вагит Алекперов. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Ръководителят и основен акционер на „Лукойл“ Вагит Алекперов. Снимка: архив Ройтерс

Ръководителят и основен акционер на „Лукойл“ Вагит Алекперов не изключва цената на петрола да се възвърне на нива от 65-90 долара за барел, но не уточни срока на прогнозата си.

„В света не се случват чудеса. Ако не инвестираш днес, значи утре няма да получиш продукция. В нашата индустрия не могат да се спрат инвестициите, защото благополучието зависи от тях. Затова вярвам, че цената ще достигне до нива, които ще ни позволят да съхраним инвестициите. А това са нива между 65 и 90 долара за барел“, казва Алекперов в интервю за телевизия "Россия 24". 

Ръководителят на концерна отбелязва, че ръстът до тази цена ще позволи на компаниите да влагат в дългосрочни проекти за разработване на нови находища, например в „изследване на дълбоководната Арктика, където има потенциално перспективни места“.

Преди дни подобна прогноза направи и  ръководителят на руския петролен гигант Роснефт Игор Сечин. По думите му цената на петрола ще се върне до нивата, които обезпечават доходността на инвестициите в добива на суровината. 

Същевременно Алекперов припомня, че през 90-те години цената на петрола падна до 9–15 долара за барел, което доведе до рязко намаляване на инвестициите. В резултат на това след няколко години цената за барел скочи до 120 долара.

"Този цикъл ще се повтори. С времето ще се постигне баланс между търсенето и предлагането, като цената обективно ще отразява не само себестойността на петрола, но и икономическите фактори, на които разчитат инвеститорите", смята ръководителят на концерна.

В средносрочен план "Лукойл" прогнозира плавен ръст на цената на петрола през 2016 – 2018 г., като през идната година очаква средната цена на петрола да бъде 50-55 долара за барел. 

Алекперов предполага също, че Русия и ОПЕК няма да успеят да се договорят за понижение на добива на петрол.  

Припомняме, че през миналата седмица инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира спад в цената на петрола сорт Брент с 12,5 долара през 2016 г.  При негативен сценарий и още по-голям добив на нефт и намаляване на потреблението може да се стигне дори до 20 долара за барел, смятат от Goldman Sachs.

В понеделник пък Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) намали прогнозата си за глобалното търсене на петрол през 2016 г. заради спада на търсенето от развиващите се страни. По-добрия от очакваното икономически растеж в САЩ и в еврозоната през тази година е основната причина ОПЕК да увеличи леко прогнозата си за търсенето през тази година - с 1,46 млн. барела на ден до 92,79 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 7
bgMan
преди 8 години
Красива фантазия.Честно, иска ми се да го направи но не мисля, че международната общност ще му позволи да приближи границите на СА.Те за едната Сирия ги е страх и не могат да спят спокойно какво остава ако Русия си разгърне както трябва плацддарма в района.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Pyramid
преди 8 години
А сега си представете и допуснете, че има и други фактори както на пазара, така и в индустрията, които към момента нито са отчитани, нито са предвиждани. ПРАС! един по-як такъв, и цената може и съвсем да се срине, и пак да скочи /което ще поотнеме време/ но, все пак. Към момента, не са изследвани над 90% от световния океан, а откритото, според някои, може да стигне и за поне няколко живота. Прогнози. ОК. Ама имат навика да се объркват, да не се сбъдват и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 14
markoci
преди 8 години
Цикъла не е чак толкова дълъг колкото го изкарваш. 2008 имаше подобни цени , само 4-5 години след това бяха над 100 че и 120 ....Хипотетично си представи че Руснаците подкарат ИД към СА примерно ков ша стане с цените
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 7
redcretin
преди 8 години
Тате каза че ще ми купи колело. Ама друг път :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
Longin
преди 8 години
може , ама цикъла е дългичък а и не съвсем регулярен та въпроса е *** и компаниите му дали ще устискат дотогава... едни десетина години?а за нас хубавото е че няма да има кеш да си развява байряка в района
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 5
bgMan
преди 8 години
Гладна руска кокошка сънува просо, злато и скъп петрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още