IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирма Груп Холдинг АД даде старт на IPO-то си на БФБ

Групата планира да използва набраните средства от IPO-то за инвестиции в своето глобално и технологично развитие

13:15 | 16.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	По време на срещата с медии. <em>Снимка:&nbsp;Сирма Груп Холдинг АД</em></p>

По време на срещата с медии. Снимка: Сирма Груп Холдинг АД

Най-голямата българска софтуерна компания Сирма Груп Холдинг АД стартира първичното си публично предлагане (IPO) на Българската фондова борса (БФБ) днес.

Проспекът за първичното публично предлагане беше одобрен на 21 юли тази година от Комисията за финансов надзор. Предмет на IPO-то са до 18 491 858 обикновени акции, от които 16 000 000 нови акции и 2 491 858 съществуващи акции. Те са с номинална стойност от 1 лев. Първичното публично предлагане ще се смята за успешно, ако бъдат записани и платени най-малко 8 000 000 акции с емисионна стойност в диапазона oт 1,20 до 1,65 лева. От компанията обявиха още, че всички инвеститори ще получат еднакво разпределение при една и съща цена.

Подаването на поръчките за записването на акциите стартира на 16 септември и приключва на 16 октомври тази година, когато ще бъде и обявена окончателната емисионна стойност на акциите, по която те ще бъдат записани според подадените поръчки. Заявки за участие могат да се подават при всеки лицензиран инвестиционен посредник всеки работен ден от 9 до 16 ч.

Мениджърът на емисията ЕЛАНА Трейдинг ще обедини всички заявки от посредниците, за да направи списъка с разпределение, на базата на който ще се определи цената на IPO-то. На заявки от клиенти на ЕЛАНА Трейдинг посредникът няма да начислява комисиони.

Желаещите да участват могат да подават два вида поръчки – лимитирани и пазарни, посочват от ЕЛАНА. При лимитираната поръчка се заявява записване на акции за точно определена цена в диапазона. При пазарната поръчка се заявява общ брой акции или обща сума за записване на книжата.

Според директорa “Инвестиционно банкиране” в ЕЛАНА Трейдинг Мирослав Стоянов първичното публично предлагане се случва в България и точно в този момент, защото страната има сравнително добър политически климат, а капиталовият пазар е гладен за подобен род компании. Той смята, че Сирма Груп Холинг има големи шансове да привлече и множество чуждестранни инвеститори.

Според очакванията това би било най-голямото IPO в България след това на Енемона през 2007 г. и второто IPO на технологична компания след листването на Бианор отново през далечната 2007 г.

По думите на главния изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг АД Цветан Алексиев първичното публично предлагане ще помогне на компанията да подобри потенциала си в маркетинга и продажбите.

“IPO-то може да помогне да направим нашите продукти още по-конкурентни, за да се борим за технологично лидерство на пазарите, на които оперираме”, допълва той, посочвайки, че Сирма Груп Холдинг иска да повиши капацитета си и да продължи да инвестира във високотехнологични области като роботиката, компютърното зрение и изкуствения интелект.

Както Алексиев обяви на 14 септември в седмичното обзорно предаване Invest/Or по ТВ Bulgaria ON AIR, плановете на Сирма Груп са след листването в България, да последва такова и в Европа, а на по-късен етап и в САЩ. Компанията си поставя за цел до 2020-2021 г. да достигне приходи, надвишаващи 100 млн. долара, посочи още главният изпълнителен директор.

Според Алексиев сред силните страни на Сирма Груп Холдинг се нареждат нейните големи традиции в търсенето и развитието на идеи, добрите ѝ технически екипи, малкото текучество на кадри и добрия имидж. Като слаби страни той посочи, че групата е малка за световните мащаби, а по-голямата част от приходите ѝ идват от аутсорсинг и поръчков софтуер.

Сред проблемите на компанията е фактът, че оперира в множество направления, което разфокусира дейността ѝ, а не на последно място - трябва да се справи с недостатъчно развития си маркетинг и продажби.

Въпреки това Алексиев разкри, че Сирма Груп Холдинг се радва на постоянен ръст на консолидираните приходи. За периода 2012-2014 г. тя има среден годишен ръст на приходите от близо 25%. Близо половината от този резултат се дължи на износ. Същевременно 23,6% от приходите на компанията идват от САЩ. Групата продава своите продукти в над 50 държави по цял вят.

23-годишната Сирма Груп Холдинг АД има 11 дъщерни компании, 3 асоциирани компании и 4 консорциума. Миноритарни акционери в дъщерните дружества са основно служители на групата.

Сред клиентите ѝ се нареждат правителствата на САЩ, Великобритания и Канада, банкови институции като УниКредит Булбанк и Alpha Bank, медии, в това число BBC и Financial Times и други.

Всичко за първичното публично предлагане на Сирма Груп Холдинг АД четете тук

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още