IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Соломон Паси: В следващите 15 г. около 1 млрд. африканци ще потеглят към Европа

Ако не затворим границата, ще имаме проблеми, твърди експерт

10:18 | 17.09.15 г. 29
Соломон Паси: В следващите 15 г. около 1 млрд. африканци ще потеглят към Европа

В следващите 15 години около 1 млрд. души от Африка ще потърсят щастието си по други континенти, от които най-близкият е Европа. Това каза пред БНТ президентът на Атлантическия клуб и бивш министър на външните работи Соломон Паси.

Според него за този период населението на Африка се очаква да достигне 2 млрд. души и поне половината няма да искат да останат там. „Трябва да имаме готовност за цунами от бежанци. Всеки предпочита най-бедното германско или шведско предградие пред Сахара. Абсурдно е да очакваме, че България ще бъде подмината от тази вълна.“, заяви дипломатът.

Паси настоява да се готвим и да бъдат предприети иновативни решения – първо по отношение на борбата с бедността, болестите и мизерията в Африка, също и със създаването на специални зони – оазиси, в които бежанците да могат да намерят истински достойно препитание.

Той припомни информациите в медиите, че египетски милиардер се опитва да купи гръцки острови, на които да настани бежанци.

На мигрантите трябва да се гледа като на потенциал, не като негатив, допълни Соломон Паси. „Никой не ни е спрял избирателно да каним бежанци. Няколко хиляди арабски студенти са завършили в България – те в момента са инженери, лекари, архитекти. Това са хора, които знаят отлично български и много лесно могат да се интегрират в България, а и да подпомогнат демографията на страната ни, която е в катастрофална фаза“, препоръча той.

Той посочи като проблем, че Старият континент търси решения на бежанската вълна „от днес за вчера, а не от днес за утре“. Ако днес трябва да решаваме нещо, това са утрешните проблеми – имам предвид и европейските правителства и институции, и българското правителство, допълни Паси. 

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев заяви пред БНТ, че предложението на Еврокомисията за разпределението на бежанците на квотен принцип в максимална степен отговаря на интересите на всяка една от страните членки. „Не можем да приемем всички хора, които са в нужда. Трябва да се действа, без това да носи проблеми за националната сигурност и сигурността на страните членки“, каза той. Според Златев усилията трябва да се насочат към предотвратяване на причините за мигрантския натиск.

Ако не затворим границата, ще имаме проблеми, коментира проф. Николай Радулов, експерт по сигурността. По думите му в момента е нужно да се вземе решение какво ще се случи на границата ни. "Ако не се спази законът, ще продължи да се застрашава националната сигурност", каза той пред Нова телевизия.

По негови наблюдения малко са хората с деца, които пресичат европейските граници по пътя си към Германия, Дания и Швеция. "По-скоро виждаме хора с агресивно поведение", поясни той и добави, че нелегалното преминаване на границата е нарушение на закона само по себе си.

"Тези хора биват инструктирани от каналджиите. Няма бежанци в беда, които идват от Турция", настоя още Радулов. Имигрантите в Одрин, за които се твърдеше, че искат да преминат българската граница, всъщност искат да влязат в Гърция. След това искат да се установят в страни от ЕС с добра икономика, твърди той.

"Европейските лидери проявиха известна наивност. Ако не проявим твърдост, няма как да овладеем огромния поток от хора. Очаква ни сериозно напрежение. Криминогенната обстановка у нас не е добра", заключи професорът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 2 rate down comment 0
george353
преди 8 години
Задължителна военна служба и с танкове по границата. С удоволствие бих ги пращал на камари при алах или в какъвто там африкански вуду шит вярват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 2
delcoSmoka
преди 8 години
Споко аз вена нема да пукна, ама на тебе хемуруидите *** със СИГУРНОСТ ще спукат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
той Паси за разнообразия тоя път е прав-ще се изсипят много насам. Даже и уикито гледам тия дни е взела да го рекламира. Ся...може да не е прав за бройката, но ще са много. Ние си го направихме. Иначе е *** и антибългарин, но е прав. То и спрелият часовник два пъти в денонощието показва вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Полека Зблъсък! Ще пукнеш някоя вена. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 4
delcoSmoka
преди 8 години
*** РАЗБИРА се че дедите ти не са рязали зелки ! Ти си от семето на тези дето са духали на *** .....зелки ха ха ха Е затова и тука в форума толкова се пенеш да ги внесеме НАЕДРО !А за БГМена само да уточня: -Пасито е *** НЕ Е *** ! *** са мизантропите дето му припяват.А за "австралопитека " БРАВО ! Само това ли успе да роди ПРОГРЕСИВНАТА ти тиква? Расист или хейтър нема ли да ме наречеш?Интересно обаче когато НЕИЗБЕЖНО се стигне до зблъсък със *** варвари НЕЖНИТЕ ти ръчички ще имат ли сили да защитят децатат ти ИЛИ ЩЕ ВИКАШ ЗА ПОМОЩ АВСТРАЛОПИТЕЦИТЕ като мене ! А може би НЕЖНАТА ти и чуствителна натура просто ще пита резняка лал да му оближе к......Отвратен съм от СМРАДЛИВИ политкоректни мижитурки ! *** кои сте ВИЕ да дарявате земята на ДЕДИТЕ си на ордите ЗАБРАДЕНИ ВАРВАРИ ?Не ви ли е срам от децата ви? Ох забравих. Дупе деца не ражда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 8 години
България на Тервел силно помага да се спре арабското нашествие в Европа от Изток. И доста зелки заминават тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Значи прословутите ваксини на г-н Гейтс могат да окажат единственото решение за спасението на Европа. Love live Mr Gates!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Аз предлагам да послушаме съвета на Г-н Паси, но първо да настаним едно 10-15 милиона африканци в Израел, родината на г-н Паси, за да може евреите като ги интегрират да ни покажат на нас как става това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Само за протокола на австралопитека с ник delcoSmoka - Паси-то не е ***. Има доказателства по темата. Смучиш не каквото трябва или прекаляваш с количеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 8 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Я кажи отворко, какво общо имат педерастите тук? Явно се гъзиш ( както си и написал, не зная на какво основание слагаш всички до себе си) и за това *** са ти в главата. Я кажи, родолюбецо, защо наричаш родината си ***?Я ми припомни, КОИ точно зелки за рязали дедите ми, че аз не се сещам кога българи са клали африканци. Сещам се само за зелката на византиеца Никифор.Изобщо, този форум се напълни с откровено откачени хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още