IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът предлага по-бърза процедура за „Синя карта“ на програмисти

Професиите с липса на кадри ще бъдат описани в специален списък

13:39 | 18.09.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кабинетът предлага по-бърза процедура за „Синя карта“ на програмисти

По-облекчена процедура за издаване на „Синя карта на ЕС“ за упражняване на висококвалифицирана заетост от чужденец (основно в IT-сектора) – това  предлага Министерския съвет. За обществено обсъждане е публикуван проект на Постановление за изменение на Наредбата, по която се издават разрешения за работа на чужденци в България.

В Наредбата се създава нов чл. 19а, който предвижда да не се изисква от работодателя да провежда предварително проучване на работната сила. По сега действащия режим това проучване предхожда административната процедура по даване на решение на Агенцията по заетостта за достъп до пазара на труда и последващо издаване от МВР на разрешение тип „Синя карта на ЕС” на чужденеца, се казва в мотивите към предложението. 

Допълва се, че промените в Наредбата се правят с цел справяне с недостига на висококвалифицирани специалисти на българския пазар на труда – основно в IT-сектора, но и в други силно засегнати сектори.

С цел облекчаване на наемането на специалисти по професии, за които е налице значително несъответствие между търсенето и предлагането на работна сила и за недопускане на безконтролно наемане на граждани на трети държави, в проекта е предвидено наемането да е само по професии, определени в списък на професиите, за които има недостиг на висококвалифицирани специалисти.

След мотивирано предложение на национално представителните организации на работодателите и след обсъждане в Националния съвет по трудова миграция и Националния съвет за насърчаване на заетостта, министърът на труда и социалната политика ще утвърждава този списък, който ще може да се актуализира ежегодно до 31 януари.

По този начин процедурата ще бъде облекчена, сроковете за даване на решение по-кратки и се създава възможност за по-бързо преодоляване на недостига на кадри по определени единични групи професии. Останалите условия за даване на решения за упражняване на висококвалифицирана заетост не се променят, се казва в мотивите.

В проекта е записано, че брутната заплата, посочена в трудовия договор на чужденеца, трябва да е най-малко 3 пъти по-висока от средната работна заплата в България. Трудовият договор на чужденеца трябва е сключен за срок не по-малък от 12 месеца

В средата на юли вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че „Синя карта“ вече ще се издава за два, вместо за шест месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Индийци и китайци няма да бачкат за по-малко от българите, не бой се :) Друго ще стане... по-лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
***, без пазарния тест ще си внесете всякакви престъпници и измамници сега :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Това предложение е меко казано скандално. ЕС е дом на над 400 млн. души и има предостатъчно кандидати, които за запълнят всяка позиция в страната, но родния бизнес иска без пари ако може. Такова решение ще доведе до изгонване на малкото българи в сектора, защото наплив от индийци/китайци ще натисне надолу заплатите и в крайна сметка краткотрайния ефект от имиграцията ще унищожи напълно сектора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
Аааа......уМственият...........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Сините камъни
преди 8 години
Още едно потвърждение, че сме колония!Източване на ресурси, включително на унствения потенциал на нацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още