IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на производителността на труда в България се увеличава

Икономистът Андрей Захариев заяви, че растежът е с по-бързи темпове в сравнение с останалия ЕС, базирайки се на доклад на СБ

14:43 | 20.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докладът на Световната банка показва, че ръстът на производителността на труда в България, съгласно измерителя брутен продукт на един зает, се увеличава съществено в периода на нашето еврочленство. Това каза в интервю за Радио „Фокус” – Велико Търново професор Андрей Захариев, икономист.

Резултатите са за 2000-2008 година и достигат до едно средно равнище от 3,5 % годишно. То е съпоставено с едно много по-ниско ниво за периода между двата инфлационни бума 1995-1998 година, а именно 1 % - годишно. "В същото време на ръста на производителността на труда се дължи, фактически, половината от растежа на брутния вътрешен продукт на глава от населението за този период", коментира Захариев.

Едновременно стова се отчита, че "този растеж е с по-бързи темпове от растежа на показателя брутен продукт на работник в държавите от т.нар. традиционни членки или основателки на Европейския съюз”, коментира икономистът. Това са 15-те държави преди разширяването на Евросъюза от 2004-2007 година и последващото разширяване, включващо и Хърватска.

Според икономиста това спомага за напредъка на сближаването на доходите, като процес , но е с по-ниски темпове от средния 4,2 % прираст. „За периода от 2008 година насам, може да се каже категорично, че производителността на труда е основният двигател на растежа на брутния продукт на нашата страна.

Истината е, че докладът отчита, растеж на производителността на труда със забавен темп за периода след кризата и за съжаление нашата икономика показва свои стари слабости, казва Захариев. "Това са слабости, които показват, че уроците от кризисния удар през 2008 година не са научени и нашата икономика се трансформира по пътя на сектори, които дават по-голям растеж със сравнително труден темп".

По-високият темп на растеж е от критична важност, за да увеличаваме и сближаването на доходите ни с тези на останалите държави от Европейския съюз. "Самата производителност обаче се повишава не само с повишаването на ефективността и усилията на работниците, но в същото време и от преминаването към отрасли с по-висока производителност”, коментира икономистът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още