IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходима е държавна намеса за разкриването на денонощни аптеки

На базата на аптечна карта на страната може да се прецени нуждата от фармацевтични услуги по населени места, според експерт

11:42 | 22.09.15 г. 1
Необходима е държавна намеса за разкриването на денонощни аптеки

Държавата трябва да се намеси, за да бъдат открити денонощни аптеки областите в страната, в които няма такива. Това коментира председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air.

В момента в осем области в страната няма денонощни аптеки.

Вълев призова да се изработи аптечна карта в България, на базата на която да се прецени нуждата от фармацевтични услуги по населени места и съответно да се дава право да се разкриват аптеки там, където има нужда.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов освен че понякога е нерентабилно да се отварят аптеки в малките населени места, там няма и достатъчно фармацевти. Той смята, че държавата не трябва да подхожда с насилствени административни методи, а трябва да действа чрез стимули.

"Например държавата може да премахне таксите при откриването на денонощна аптека или може да бъдат предложени ред стимули за тази дейност, но това разбира се е дейност на държавата", посочи той.

От друга страна Вълев заяви, че тяхното предложение е всяка четвърта аптека да бъде денонощна, иначе да не може да се отвори нова.

"Основната цел на тези, които предлагат това, е не откриването на нови аптеки в малките населени места - това е красивата опаковка. Всъщност основната цел е неотварянето във всички останали населени места, защото отварянето не е в изгода на тези хора, понеже те не могат да останат на пазара", коментира на свой ред Костов.

Разговорът с Антон Вълев и Николай Костов можете да видите във видеото


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Всъщност, държавна намеса не е необходима само когато кинтите вече са при нас и започнем да ги харчим! Иначе не можем да пръдням без държавата - на това му викаме либерален капитализъм, или социалонанизъм...! Хуахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още