IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансови министри поискаха минимална данъчна ставка за ЕС

Предложението е част от борбата на съюза с избягването на плащането на данъци от мултинационалните корпорации

14:29 | 23.09.15 г. 9
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Финансовият министър на Франция Мишел Сапен и на Германия Волфганг Шойбле <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Финансовият министър на Франция Мишел Сапен и на Германия Волфганг Шойбле Снимка: Ройтерс

Финансовите министри на най-големите икономики на еврозоната изразиха подкрепа за определянето на минимална данъчна ставка в блока по време на специално изслушване в Европейския парламент (ЕП) във вторник вечерта, съобщава POLITICO.

Пред парламентарна комисия по избягване на плащането на данъци, създадена в отговор на т.нар. разкрития Luxleaks, финансовите министри на Германия, Франция, Италия и Испания заявиха, че по-доброто сътрудничество между националните данъчни органи, както и определянето на минимална данъчна ставка, ще подпомогне борбата с агресивното данъчно планиране на мултинационалните компании.

„Трябва да има определена минимална ставка на данъчно облагане“, заяви финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле пред комисията.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се фокусира върху избягването на корпоративни данъци, определяйки го като важен проблем, който ЕС трябва да реши. Разминаванията между различните данъчни кодекси на отделните страни членки позволява на някои корпорации да избягват плащането на данъци в блока, заяви ОИСР в свой доклад още през 2013 г.

Компании като HSBC, Heinz, Disney и Ikea печелят от специални споразумения в Люксембург, които минимизират данъчните плащания в ЕС по времето, когато сегашният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил финансов министър и министър-председател на страната. Юнкер се яви пред комисията през миналата година и отрече да има роля в сделките на Люксембург и данъчните вратички за корпорациите.

„Трябва да гарантираме, че всеки вид печалба е обложена с данъци поне веднъж в Европейския съюз“, заяви френският финансов министър Мишел Сапен.

Един от членовете на комисията предложи създаването на европейски данъчен орган пред министрите, идея, която не спечели особена подкрепа. „Настроен съм много проевропейски, но мисля, че има други стъпки, които трябва да предприемем в краткосрочен план“, заяви Луис де Гиндос, финансов министър на Испания, добавяйки, че страните членки в еврозоната просто трябва да си сътрудничат по-добре.

„Понякога се опитваш да направиш твърде много, за да подобриш ситуация, която вече е добра. Мисля, че за нас е важно наистина да положим усилия в посока на автоматичния обмен на информация“.

През юни комисията предложи нови правила за данъчно облагане, твърдейки, че те ще затруднят международните компании да се възползват от данъчни вратички. Сред тях е автоматичният обмен на информация между страните членки, който включва специални данъчни договорки като тези в Люксембург,

Де Гиндос заяви, че Испания е подобрила възможностите си за сравняване на данъчните отчети със съседните страни в ЕС. Германия и Нидерландия постигнаха споразумение през юни за увеличаването на спонтанния обмен на данъчна информация, за да се справят с избягването на плащането на данъци.

Пиер Граменя, финансов министър на Люксембург, отговори на въпроси на комисията още в началото на сесията, тъй като страната му в момента председателства ЕС. „Странно съвпадение“, заяви председателят на комисията Ален Ламасур по повод момента на изслушванията – и то не само заради факта, че данъчните ставки на страната се оказаха катализатори за изслушването. Скандалът Luxleaks разкри 500 частни данъчни договорки между Люксембург и мултинационални корпорации между 2002 и 2010 г.

„Люксембург осъществи сериозни промени през последните 20 месеца“, заяви Граменя пред комисията, чиято следваща среща е планирана за средата на октомври. „Осъществили сме много реформи, променихме законите си за обмен на информацията при поискване, за да бъдат съвместими. Забранихме банковата тайна и трябва да подчертая, че приемам този въпрос изключително сериозно“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 1
bertram
преди 8 години
Тези *** и лобисти в скъпи костюми по-добре да поработят за ограничаването на офшорките на територията на ЕС.Само дето всички знаем (и ЦРУ главно) къде са парите на полит-мафията :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 3
deant
преди 8 години
майната и на евро зоната !-----Това е точен цитат на мой пост от преди 3-4 години. Ама тогава бях сигурно единствения евроскептик, който изобщо се мъчеше да говори смислено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Явно трябва да се почне от а,б,в ...Какво са данъците и бившият заместник- министър на икономиката Любка Качакова го обяснява добре http://darikfinance.bg/***/83787#commentsАз съм за 50% защото така пише в Новия Завет - ''8. А Закхей застана и рече Господу: ето, половината от имота си, Господи, давам на сиромаси...'' /Лука 19:8/ и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1515185388759690и защото през последните десетилетия иконом.науки го доказа - капитализма постига най-големите си успехи 1950-1970год. защото има големи данъци и регулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Rumen_
преди 8 години
Съгласни сме, ако минималната данъчна ставка е 10%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
data
преди 8 години
майната и на евро зоната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 8 години
майната и на евро зоната !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
alphaomega
преди 8 години
"Трябва да гарантираме, че всеки вид печалба е обложена с данъци поне веднъж в Европейския съюз, заяви френският финансов министър Мишел Сапен."Естествено.....А ако може и повече от веднъж да бъдат обложени..... нали. .Ей аман от тия соц бюрократи. Като кърлежи са на европейската хранилка! Въртят, сучат и накрая все стигат до данъци такси, акцизи и регулации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Колкото до миним.данъчна ставка е добре защото средното равнище на корпоративния данък в ЕС е 2,5 пъти по-високо от нашия, а на данъка върху доходите на физическите лица 4 пъти - http://bg.theglobaleconomy.com/rankings/personal_income_tax_rate/Това което си мисля ,че нещо не се говори за офшорките тоест искат да прикрият фактите - нека първо да забранят офшорките и после миним.данъч.ставка Трябва да се знаят подробностите за да знаят хората какво да се иска от политиците и т.н. държ.власти и съм събрал фактите как са откраднати десетки трилиони - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Бившият президент на ЕС Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че 27-те държави губят 1 трилиона евро годишно от офшорките В света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9JoИнтересен факт е, че мултинационална компания, която оперира в границите на ЕС, плаща с 30 процента по-малко корпоративни данъци, в сравнение със сходна компания, чиято дейност е само в една държава т.е. нелоялна конкуренция,измама - http://***.duma.bg/node/103003Испанците укриват около 550 млрд. евро в сметки в офшорни зони. От укритите средства държавата губи всяка година по 88 млрд. евро от неплатени данъци - http://***.segabg.com/article.php?id=711179 ,и грубо толкова е (7%) дефицита за 2013год. - http://epp.eurostat.ec.europa.eu/tgm/refreshTableAction.do?tab=table&plugin=1&pcode=teina200&language=en
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още