IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Данък "вредни храни" няма да подобри здравето на българите

Бизнесът и държавният бюджет ще понесат загуби, показва доклад на Denkstatt България

15:50 | 23.09.15 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като здравното министерство предложи данък за някои вредни храни и енергийните напитки, започна разгорещен дебат дали това законодателство ще допринесе за формирането на по-здравословни навици сред потребителите. Днес с мнения по темата в дебата се включиха Denkstatt България и доц. д-р Светослав Ханджиев, председател на асоциацията за борба със затлъстяването.

С въвеждането на данък „вредни храни“ няма да се подобри здравето на българите. Освен това бизнесът и държавният бюджет ще понесат загуби. Това се твърди в доклад, изготвен от консултантската компания Denkstatt България в сътрудничество с KC 2 Ltd., консултантската компания на икономиста Красен Станчев. Проучването е направено по поръчка на българската хранителна индустрия.

Според анализаторите целта на предложеното законодателство е неясна, както и колко точно ще бъде данъкът – 10 или 3%, както и какви ще са постъпленията от него, предвид коментарите за очаквани между 150 и  200 млн. лева.

В доклада се казва, че етикетът „вредни“ или „нездравословни“ е много трудно приложим, защото при храните лесно се намират заместители и за хората с хора с ниски доходи предполагаемо вредните храни могат да бъдат алтернатива на глада. Експертите коментират, че последиците от евентуалното повишение на цените на храните трудно предвидимо. 

В доклада се изтъква, че в Дания е имало такъв данък за храните с наситена мазнина (масло и маргарин) от 2011 до 2013 г. Облагането е отменено, защото  не са изпълнени целите за подобрено обществено здраве - 80%  от потребителите не променят поведението си. Хората купували от съседни страни онова, което там е по-евтино.

Пак в Дания данъкът върху безалкохолните действал от  1930 до 2014 г., но е отменен, защото не променил поведението на потребителите, а в страната се наблюдавало влошаване на Индекса за телесна маса (ИТМ).

В Унгария пък от четири години насам се облагат приблизително същите видове храни като планираните за облагане в България плюс ароматизирани бири и спиртни напитки, сладка и мармалади. Бюджетните цели не са изпълнени, но изследване на PricewaterhouseCoopers (PwC) през 2013 г. показвало следните  резултати:  потреблението  на  облаганите  храни  не  спада,  цените  им  падат  (на шоколадите с 3,9%, на сладките храни с 6%, а на солените - с 12%), но потреблението на храни с „вредни“ съставки се увеличава. Според авторите на доклада дори последвало посивяване на  пазара.

Здравни цели

Сигурно е, че заявените здравни цели няма да бъдат постигнати, твърдят от Denkstatt България. Експертите смятат, че при храните със сол ще бъде обложено около 1% от потреблението, останалите 99% от солта се приемат с хляба, сиренето, колбасите, фабричните и домашните консерви.

Консумацията на енергийни напитки допринася около 1% от средния прием на кофеин. Ако има заплаха за здравето, тя е в употребата им с твърд алкохол, който вече е обложен с висок акциз. Новият данък най-много да стимулира по-некачествени заместители, се казва в анализа.

Ако изобщо има влияние върху диетичните навици и потреблението по повод храните със захар (безалкохолни, компоти, сладолед и пр.), стимулираното въздържание ще засегне не повече от 6% от потреблението, твърдят експертите. При проблем със здравето, той би бил в съответните 99% и 94% потребление на захар и сол, а не в планираните за облагане храни, казват анализаторите.

Експертите се позовават на данни на НСИ, според които върхът на потреблението на храните, обявени днес за вредни, е в средата на 80-те години на ХХ век. Оттогава досега то се свива с 20-25% (в зависимост кои храни се вземат предвид).  Пак според техния анализ, по ИТМ България е поставена средно повече от два пъти по-добре от развитите страни.

В анализа се допълва, че България  е  сред  страните  с  най-ниско  средно  ниво  на затлъстяване (11-12%) в ЕС и много под средното за ЕС. Ако има проблем със здравето и смъртността, той е по-скоро другаде, а не в начина на хранене и затлъстяването.

Според глобалната здравна база данни на Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) нивото на затлъстяване у нас бележи спад от 25,3% до 20,1% в периода 1980-2013  г.

Има данни за ръст на затлъстяването в България при хората с най-ниски доходи в големите градове, сред които доскоро основен проблем са били недохранването и поднорменото тегло. Лесният достъп до заместители ще влоши потреблението на домакинствата с ниски доходи и като качество и като количество. Този ефект се наблюдава във всички страни, където се прилагат подобни на замислените в България данъци, твърдят експертите.

В техния доклад се изтъква, че България е страната с най-нисък калориен прием на човек от населението в Европа – от 2760 до 2900 ккал. Тези стойности са около средното за света, с 10% по-ниски от нивата през 1990 г. и с около 20-25% по-малко от средното в Европа.

Потреблението на захар и други подсладители на човек от населението в България достига (както впрочем е и случаят със солта) пикови стойности през 80-те години (1986 г. – 109 г/човек/ден) и оттогава устойчиво намалява
(2011 г. – 78 г/човек/ден).

Хората  с  най-ниски  доходи  нямат  възможност  да  употребяват  значими количества от нарочените за облагане храни и напитки – за тях те са луксозни стоки  и  потреблението  им  е  силно  ограничено  сред  въпросната  група
потребители.

Последна актуализация: 07:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 8 години
оо да Е-тата са много вредни, а от скоро почнаха да слагат и диводореден монооксид, който също е вреден.... ти знаеш ли зад всяко Е какво стои ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
По-лесно ще е да има етикети да полезни храни, щото я останаха 10% я не.Така де, да не се хапи хартията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
toto
преди 8 години
Облагането на вредните храни само ще ги вкара в сивата икономика, като цигарите и алкохола :) те и без това са евтини и за това се продават... ама е много доходно за чиновниците - още един канал за подкупи ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
Да, няма, но е стъпка в правилната посока. Като при тютюна и алкохола. Вредните неща трябва да са все по-скъпи ако всички в държавата искат здравното им осигуряване да покрива повече неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 8 години
На кого му пука за здравето на българина? Сталинка ни успокоява, че и да изпукаме до крак, отвън ще попълнят "генофонда". Ако ги интересуваше здравето на "мат'рияла", щяха да намалят грабежите в системата на здравеопазването. Но такова нещо няма и няма да има. Управлява ни банда. Помнете това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
tisia
преди 8 години
...ако говорим за добра храна то трябва да споменем и за спазването на стандарти от производителите.Тук масово се злоупотребява с доверието на клиента и му се предлагат "добре опаковани буклуци".Във всяко едно производство се увеличават добавките с Е-та ,а това прави самата храната нездравословна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Държавата се чуди как за запълва огромния дефицит на ултра-скъпата социална система у нас. У нас 50-60% от бюджета се ползва за заплати в държавния сектор/помощи/пенсии/социално здравеопазване и реално всички приходи от ДДС отиват или за плащане на външния дълг или за плащане на пенсии и помощи. При такова положение единственото решение е премахване на поне 90% от социалните схеми, които са една огромна схема на Понци да си го кажем правата. Многократно е доказвано, че система, в която всеки живее на сметката на колектива е обречена и колапсът и е неизбежен. Правителството трябва да намалява разходите помощи и социално здравеопазване, а не да чуди кой данък да вдига, защото тази лъжа "вредни храни" за мен е само едно извинение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 0
caller
преди 8 години
Точно, ако хората у нас можеха да си позволят да си купуват добри храни, предполагам че просто щяха да го правят в голямата си част. Отделно, защо държавата преди да въвежда подобни наказателни данъци не погледне и не контролира производителите на храни у нас какво аджеба слагат в произвежданите храни? Имате ли идея какво има в кренвиршите с които се хранят децата ни и във вафлите? Държавата не просто да слага наказателен данък, а директно да контролира и да забрани кренвиршите от нокти на кокошки и смлени пилешки остатъци и други неща от които на човек може да му се заповръща. Да се забрани, а не да се кара народа да плаща още пари за лукса да яде вредни ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
s3
преди 8 години
Защо първо не намалят ДДС-то за храните у нас, да е по-ниско, такак както е по белия свят? Само не казвайте че няма ли сме били административен капацитет, другите как имат?Ако се намали ДДС-то за храните, хората ще могат да си позволят да избират по-качествени храни за трапезата си и няма да се хвърлят на най-поевтинените и вредни храни, както става в момента. С нашите български доходи масовия човек трудно може да избира добри храни, още повече че има 20% ДДС. Разбира се, данък вредни храни също може да помогне, но той е втора и последваща мярка, преди това трябва да се помогне на народа да може да си позволи добри и не-вредни храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още