IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Египет купува два "Мистрал"-а от Франция

Първоначално Франция трябваше да достави двата военни кораба на Русия, но отказа доставките заради кризата в Украйна

16:45 | 23.09.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Египет постигна споразумение да купи два военни кораба „Мистрал“ от Франция, съобщи френското правителство в сряда, като това е втората продажба на военна техника на икономически опустошената страна през тази година, съобщава Associated Press.

Щурмовите кораби, които могат да пренасят 16 бойни хеликоптера, 700 войници и до 50 бронирани транспортни средства, първоначално трябваше да бъдат доставени на Русия. Франция създаде корабите по определени спецификации от страна на Русия – включително слагайки надписи на кирилица, докато сделката не пропадна заради кризата в Украйна. Това щеше да бъде най-голямата продажба на военна техника от страна членка на НАТО към Русия.

Франция се съгласи да върне сумата от 950 млн. евро, която Русия вече бе заплатила по силата на споразумението. Френската държава засега не разкрива цената, която Египет ще плати, но отрече да е загубила пари от сделката.

Египет купи 24 съвременни изтребители от Франция по-рано през тази година за сумата от почти 6 млрд. долара в търсене на международна помощ за бомбардировките по цели на „Ислямска държава“.

Египетското правителство се опитва да се справи с проточилите се размирици в северен Синай, които ескалираха, след като армията отстрани ислямисткия президент Мохамед Морси през юли 2013 г. на фона на огромни протести срещу режима му и разцепи ислямистките групи. Местно крило на „Ислямска държава“ пое отговорността за екстремистки атаки в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
Чичо Манчо
преди 8 години
Само да не вземат да акостират в Севастопол накрая... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още