IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ ревизираха БВП за второто тримесечие до 3,9%

Това е поредната корекция на данните - първоначалните оценки сочеха ръст от 2,3%

17:52 | 25.09.15 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американската икономика започна силно третото тримесечие на годината, но нови данни сочат, че производството може да се забави през последните шест месеца от 2015 г., коментира Wall Street Journal (WSJ).

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ, най-широкият показател за стоките и продуктите, произведени от икономиката, се е разраснал с 3,9% на годишна база през второто тримесечие, стана ясно от ревизираните данни на министерството на търговията, публикувани в петък.

Предишната оценка на агенцията беше за ръст от 3,7%.Икономисти, анкетирани от WSJ, очакваха темп на растеж от също от 3,7%, тоест без промяна спрямо предишната прогноза.

Министерството на търговията постоянно повишава оценката си за второто тримесечие. Първоначално през юли администрацията обяви ръст от 2,3%, но след това два пъти коригира резултатите във възходяща посока.

Въпреки че последната оценка покрива периода от април до юни, тя предполага, че икономиката е на път да отбележи стабилен, макар и незабележителен растеж през тази година.

Новите данни за потребителските поръчки на услуги са помогнали да се коригират нагоре данните за второто тримесечие. Данните от петък показват, че личното потребление се е повишило с темп от 3,6% спрямо предишната оценка за 3,1%.

Цифрите за БВП отразяват и положителни новини за строителството. Жилищното строителство е нараснало с темп от 9,3% през второто тримесечие, показва ревизираната оценка. Нежилищното строителство пък отчита ръст от 6,2%, сериозно повишение спрямо предишната оценка от 3,1%.

И все пак стабилният темп на растеж за второто тримесечие сочи възстановяване след мудното първо тримесечие, подтиснато от суровите зимни условия и проблемите по пристанищата на Западния бряг. Министерството на търговията отчете ръст на БВП едва от 0,6% през първите три месеца на годината.

Малко вероятно е данните за третото тримесечие да съвпаднат с тези от второто. Прогнозите на икономистите са за по-бавен темп от малко над 2% в периода между юли и септември.

Силният долар е направил износа на САЩ по-скъп, което поставя производителите под натиск и ограничава производството им.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви през миналата седмица, че очаква „умерен темп на растеж на годишния БВП“ през тази година, „макар че натискът върху нетния износ вероятно ще продължи още известно време“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

9
rate up comment 33 rate down comment 0
doba
преди 8 години
http://***.usdebtclock.orgВ реално време.;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 32 rate down comment 0
meto76
преди 8 години
Този сайт е изцяло неадекватен.Това трябва да им е новина 1.А те ни занимават с глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 4
Misho ILIEV
преди 8 години
Да вземем 100 миллиарда, ама няма кой да ни ги "даде". Там е врътката. Освен това за България да вземе 100 милиарда долара и еквивалентно на САЩ да вземат 35 трилиона. Освен това, САЩ не са "взели" 18 трилиона почвайки от нулата. Истината е, че в дадената ситуация (глобална криза, ултра ниски лихви) САЩ трябваше да пуснат още повече дълг и да увеличат държавните разходи (примерно за инфраструктура), за да стимулират икономиката.САЩ просто това могат да го направят и за тях няма да е голям проблем. Има много причини те да могат, а другите да не могат, или пък да не искат.В България казваш, че можело да се направи със 100 милиарда. Само че при нас не може. При нас би станало като в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 38 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
аз..да не повтарям съфорумците...ама такъв растеж и БГ много лесно може да направи-дай да дръпнем 100 милиарда и както и да ги изхарчим, стига да са в границите на държавата и икономиката ще подскача с двуцифрени числа на месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Дори с сирийците които натресоха на Европа пак няма да се откроят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 0
pecan
преди 8 години
Ако глобат и китайците след фолцваген може и да цъфнат :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 39 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
...да дръпне накъде , посока ше укажеш ли , щот нещо ме съмнява...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 8
Misho ILIEV
преди 8 години
Да, те са най-бързо растящата икономика сред развитите държави. Така да се каже последна надежда да дръпне глобалната икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 41 rate down comment 3
IDontCare
преди 8 години
Бинго щото, ако го вдигнат до нивото от преди кризата от 2008-2009 ще стане верижна реакция от банкрути... Отделно няма да могат да си обслужват гигантския дълг и ще вдигат ударно данъци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още