IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Швеция преминава към 6-часов работен ден?

Според мениджъри на частни компании 8-часовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди

10:17 | 01.10.15 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Идеята за осемчасов работен ден не се е променила особено от времето, когато Хенри Форд пръв експериментира с нея с работниците си в заводите, припомня Fastcoexist. Сега американците работят малко по-дълго – средно по 8,7 часа на ден, въпреки че повечето време преминава в проверка на електронната поща, срещи и Facebook, отколкото в изпълнение на официалните задължения. Дали не е време да се преосмисли колко часа прекарваме в офиса?

В Швеция шестчасовият работен ден става все по-популярен.

„Мисля, че осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди“, казва Линус Фелд, главен изпълнителен директор на базирания в Стокхолм разработчик на приложения Filimundus. “Да останете концентрирани върху конкретна работа в продължение на осем часа си е огромно предизвикателство. За да се справим с това, ние смесваме различни неща и правим почивки, за да направим деня по-поносим. В същото време ни е трудно да се справим с частния си живот извън работа. Искаме да прекарваме повече време със семействата си, искаме да учим нови неща и да правим повече физически упражнения. Искам да видя дали има начин нещата да се комбинират“.

Filimundus преминава към 6-часов работен ден през миналата година и казва, че промяната не се е отразила особено на това как работят хората. Мениджърският екип просто поискал от служителите да не ползват социални медии и лични разсейвания и премахнал някои от редовните седмични срещи.

Впечатлението ми за момента е, че е по-лесно да се концентрираш по-интензивно върху работата, която трябва да бъде свършена, имаш издържливостта да го направиш, но и останала енергия, когато излезеш от офиса“, казва Фелд.

Компанията не е единствената, която пробва идеята. Brath, друга технологична стартиращ компания, осъществява подобна стъпка още преди три години. За тях едно от най-големите предимства е това, че им помага да наемат и запазват служителите си.

Подобно нещо се случва и в обществения сектор. В скорошен експеримент медицински сестри от държавен старчески дом успяват да преминат към 6-часов работен ден със същото заплащане. В този случаи това наистина струва повече пари. Но разходите се компенсират от по-добра грижа за пациентите, тъй като медицинските сестри не са толкова изтощени.

Експериментът със старческия дом е временен и може да не се превърне в официална политика. През 90-те години някои други шведски старчески домове и дневни центрове за грижи пробват с 6-часови работни дни, но след това се връщат към 8-часови заради разходите. Но промяната в частните компании може да стане по-бързо.

Във Filimundus промяната не води до никакви недостатъци, а компанията успява да получи една и съща продуктивност всеки ден.

Наистина, има моменти, когато нещо трябва да бъде направено веднага и човекът не е на разположение, защото си е тръгнал от офиса, но това може да се случи и при 8-часов работен ден“, казва Фелд. „Някои хора твърдят, че това е скъпа инициатива на компанията, но това се базира на конвенциалната идея, че хората са 100% ефективни през целия 8-часов работен ден“.

Всеки, който работи в компанията, внезапно се оказва с повече енергия. „Най-големият резултат, който не успях да предвидя, беше нивото на енергията, което усетих сред колегите си“, казва той. „Те са щастливи, когато си тръгват от работа и са щастливи, когато се върнат на следващия ден. Не се чувстват уморени или изтощени. Това помогна и на работните групи да работят по-добре заедно и виждаме по-малко конфликти и спорове. Хората са по-щастливи“.

Той смята, че шестчасовият работен ден е фундаментален за успеха на компанията.

Вярвам, че днес ценим повече времето си, отколкото парите“, казва Фелд. „Абсолютно съм сигурен, че все повече хора ще избират повече свободно време пред по-висока заплата. Преминаването от 8 часа към 6 часа работа ни помогна да разпространим посланието си, че инвестираме в служителите си. Вярваме, че щастливият екип е абсолютен приоритет за една успешна компания. Ако служителите ви са щастливи, и компанията ви ще е щастлива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 15 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Ти нямаш връзка с реалността защото фактите са ясни - в САЩ средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността тоест нямам против и за 17 минути ако заплатата е двойна и т.н. нали се сещаш?! или трябва да ти обяснявам още ???''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Казано просто трябва нормиране на труда и на печалбите особено на финансовият капитализъм и ето още малко факти - през 2012г. разликата в дохода на средния топ мениджър и средния му работник в САЩ е нараснала над девет пъти от 30 пъти в края на 70-те години, до 277 пъти днес.Не може един банкстер и т.н. финан.спекуланти да взимат 1000 -3000 пъти повече и накрая банките да се спасяват пак от данъкоплатците АКО НЕ СИ СХВАНАЛ НЕЩО ПИШИ ЗА ДА ТИ ГО ОБЯСНЯ ПО-ПОДРОБНО
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 5 rate down comment 5
todortk
преди 8 години
В реалното производство ефектът ще е различен. Ще се допускат по-малко грешки и дефекти за сметка на по-краткия работен ден. Защото ако имаш 17 минути да сглобиш съединител и го правиш ден след ден по 8 часа, в един момент ще почнеш да допускаш грешки. Колкото повече време имаш за почивка, толкова по-добре ще си вършиш работата (до някакъв момент де)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 12 rate down comment 1
rover
преди 8 години
тоест аз съм за 5-6 часов раб.ден и 5 дневна раб.седмица аТи нещата които пишеш можеш да ги сътвориш и за 15 минутен единствен работен ден в седмицата. Ама как ще направиш така, че в реалното производство нещата да станат. Защото примерите са все с някакви офисчиии, дето ръчкат по комповете. Та можело и да ръчкат и да не ръчкат, ама все тая. *** говори глупости на онези, дето в автомобилостроителните заводи имат 135 секунди да монтират арматурата, или 17 минути за съединител и предавателна кутия. Там обясни как все същите бройки ще се изкарат за 6, вместо за 8 часа.Абе вие нямате връзка с реалността.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Ето графика - https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gnp_mktp_pp_cd&idim=country%3ABGR&dl=bg&hl=bg&q=бнп#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=sl_gdp_pcap_em_kd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BGR:DEU:ROM&ifdim=region&hl=bg&dl=bg&ind=falseна която се вижда колко е БВП-то на един работещ тоест при 2,2 пъти по-голям БВП в Германия разликата в минималните заплати е 8 пъти а Румъния има по-малък БВП но миним.заплата е по-голяма от България (от 2015год. в Германия мин.заплата е 8,5 евро на час)Конкурентоспособността на нашата икономика зависи не толкова от високите заплати, а от големите енергийни, материални, транспортни и други разходи за единица продукция, от лошо управление на национално и фирмено равнище, от кражби и корупция - повече в коментар 1 - http://darikfinance.bg/***/115933#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
И за мен 4 дневна раб.седмица е глупост и затова съм писал ,че ООН го предложи тоест аз съм за 5-6 часов раб.ден и 5 дневна раб.седмица а за след 30-40 год. ще е 4 часаИ пак ще повторя ,че в САЩ средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ тоест не става въпрос за хрумване а за точни факти В Германия БВП на един работещ е 2,2 пъти повече от България а разликата в заплатите е 4-5 пъти а минималната е 8 пъти - още фактите(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Islam is Taking Over Sweden / Malmо Vаxande Muslimska Inflytandet https://***.youtube.com/watch?v=eXTDsde5vIU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ееми то е очеизвадно, че в Европа няма *** която да работи .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
ало рибо я ако си в Швеция земи тука тея *** .....Islam is Taking Over Sweden / Malm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 12 rate down comment 0
data
преди 8 години
Е, за това е измислен терминът "скрита безработица" . За хора който емитират дейност :) Примери дал господ - като "Агенцията за защита на личните данни" , "Агенцията за българите в чужбина " и т.н. . Но ние сме само в началото на процеса - при европейците това е достигнало недостижими величини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 0
khao
преди 8 години
няма как да знаем, на мен обаче по ми е интересно колко работни места за бюрократи (държавна администрация, държавни фирми и тнт) има назначени само зада има по ниска безработица. Защото това е другия начин да се бори, като си измисляш позиции без нужда финансирани от държавния бюджет.... временната заетост също е нещо подобно, хем ходят на работа, хем нищо полезно от тях, но плаща бюджета.... като се изчерпат всички подобни инструменти да се манипулира трудовия пазар, ще дойде и 6часовия ден :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още