IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Швеция преминава към 6-часов работен ден?

Според мениджъри на частни компании 8-часовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди

10:17 | 01.10.15 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Идеята за осемчасов работен ден не се е променила особено от времето, когато Хенри Форд пръв експериментира с нея с работниците си в заводите, припомня Fastcoexist. Сега американците работят малко по-дълго – средно по 8,7 часа на ден, въпреки че повечето време преминава в проверка на електронната поща, срещи и Facebook, отколкото в изпълнение на официалните задължения. Дали не е време да се преосмисли колко часа прекарваме в офиса?

В Швеция шестчасовият работен ден става все по-популярен.

„Мисля, че осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди“, казва Линус Фелд, главен изпълнителен директор на базирания в Стокхолм разработчик на приложения Filimundus. “Да останете концентрирани върху конкретна работа в продължение на осем часа си е огромно предизвикателство. За да се справим с това, ние смесваме различни неща и правим почивки, за да направим деня по-поносим. В същото време ни е трудно да се справим с частния си живот извън работа. Искаме да прекарваме повече време със семействата си, искаме да учим нови неща и да правим повече физически упражнения. Искам да видя дали има начин нещата да се комбинират“.

Filimundus преминава към 6-часов работен ден през миналата година и казва, че промяната не се е отразила особено на това как работят хората. Мениджърският екип просто поискал от служителите да не ползват социални медии и лични разсейвания и премахнал някои от редовните седмични срещи.

Впечатлението ми за момента е, че е по-лесно да се концентрираш по-интензивно върху работата, която трябва да бъде свършена, имаш издържливостта да го направиш, но и останала енергия, когато излезеш от офиса“, казва Фелд.

Компанията не е единствената, която пробва идеята. Brath, друга технологична стартиращ компания, осъществява подобна стъпка още преди три години. За тях едно от най-големите предимства е това, че им помага да наемат и запазват служителите си.

Подобно нещо се случва и в обществения сектор. В скорошен експеримент медицински сестри от държавен старчески дом успяват да преминат към 6-часов работен ден със същото заплащане. В този случаи това наистина струва повече пари. Но разходите се компенсират от по-добра грижа за пациентите, тъй като медицинските сестри не са толкова изтощени.

Експериментът със старческия дом е временен и може да не се превърне в официална политика. През 90-те години някои други шведски старчески домове и дневни центрове за грижи пробват с 6-часови работни дни, но след това се връщат към 8-часови заради разходите. Но промяната в частните компании може да стане по-бързо.

Във Filimundus промяната не води до никакви недостатъци, а компанията успява да получи една и съща продуктивност всеки ден.

Наистина, има моменти, когато нещо трябва да бъде направено веднага и човекът не е на разположение, защото си е тръгнал от офиса, но това може да се случи и при 8-часов работен ден“, казва Фелд. „Някои хора твърдят, че това е скъпа инициатива на компанията, но това се базира на конвенциалната идея, че хората са 100% ефективни през целия 8-часов работен ден“.

Всеки, който работи в компанията, внезапно се оказва с повече енергия. „Най-големият резултат, който не успях да предвидя, беше нивото на енергията, което усетих сред колегите си“, казва той. „Те са щастливи, когато си тръгват от работа и са щастливи, когато се върнат на следващия ден. Не се чувстват уморени или изтощени. Това помогна и на работните групи да работят по-добре заедно и виждаме по-малко конфликти и спорове. Хората са по-щастливи“.

Той смята, че шестчасовият работен ден е фундаментален за успеха на компанията.

Вярвам, че днес ценим повече времето си, отколкото парите“, казва Фелд. „Абсолютно съм сигурен, че все повече хора ще избират повече свободно време пред по-висока заплата. Преминаването от 8 часа към 6 часа работа ни помогна да разпространим посланието си, че инвестираме в служителите си. Вярваме, че щастливият екип е абсолютен приоритет за една успешна компания. Ако служителите ви са щастливи, и компанията ви ще е щастлива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

14
rate up comment 4 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Имаше едно прекъсване на хегемонията, не са непрекъснато социалдемократи от 1930-та насам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 10
коки
преди 8 години
Алоу чугуна studioaa тия опорна точка си ги заври в ***.Ей ти на статистика от извора> http://***.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Statistik.html по години.И не пиши глупости за Швеция ,че ставаш смешен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 22 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Напълно е така - за не толкова ного години Швеция от синоним на просперитет стана синоним на падение и позор, а швеците станаха роби в собствената си държава. Дори пак твърде дълго са търпели, преди да осъзнаят , че социалната политика и толерастията ще унищожи държавата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
Комунизъм барт ми, кво да прайш, а тука го псуват та червени, та зелени, сини и всякви цветове на дъгата *** ..... Това е то кат почнеш от Норвегия та Швеция Меция и всичкото европейскo ***. То тва е комунизма който ние не можахме да построим за 50г. щото сме "Криворазбраната Циливилизация"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Sweden to become a Third World Country by 2030 това е от доклад на ООН от 2014г. Пуснете google search ако не вярвате. В 9 милионна Швеция в момента живеят около 2 млн. имигранти, от които 95% идват от Африка и Ислямския свят, Косово, Босна и Албания. Всяка година в страната пристигат около 150 хил. имигранти от горните места и това значи още 2 милиона професионални безработни. При положение, че шведите се топят със скорост подобна на тази на българите как си представяте една 10-11 милионна страна, в която 40% от жителите са полуграмотни, не говорят шведски и живеят на помощи. Щом Швеция е толкова просперираща защо Палестина, Ирак и Афганистан и Сомалия не са при положение, че скоро половината шведи ще произхождат от тези места??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 17 rate down comment 14
studioaa
преди 8 години
Тази мярка на управляващите демократи освен, че е популизъм е израз на крайно отчаяние. Швеция е родината на социал-демокрацията и на социалната държава, която в последствие става популярна по целия свят. Местните социалдемократи управляват непрекъснато от 1930 година до днес. Но за пръв път от много време след юли 2015 се оказа, че опозиционната партия шведски демократи са най-влиятелната партия сред шведите, а тази партия иска спиране на имиграцията от Африка и Ислямския свят както и силно ограничаване на социалните помощи за бедни. Сега управляващите отчаяно се опитват да си върнат загубените позиции с популизма описан в статията. Не се лъжете, че Швеция е конкурентна икономика с висока производителност, цялата и икономика е поддържана изкуствено от икономически протекционизъм и колосален държавен сектор, по-голям даже от този у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 8
Императорът
преди 8 години
Скоро ще трябва да минат не на 6-часов работен ден, но на 10-часов - за да хранят ордите нашественици от всички оттенъци на мургавото, които ще нахлуят в държавата им, за да живеят на социални помощи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 14
khao
преди 8 години
4 дневна работна седмица е глупост, първо трудно ще наредиш смените ако си 24 часово производство, после след 3 почивни дни поред връщането на работа ще е с една идея по стресово за работника.... иначе и за 4часовия ден си прав, но според мен е малко раничко за това .... може би след още едни 20-30-40 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Човешките същества трябва да работят по-малко с възхода на машините, смята британският икономист Джон Мейнард Кейнс. През 30-те години на XX век той прогнозира, че през 2030 г. светът ще се изправи пред "технологична безработица" и хората ще трябва да се трудят по 15 часа на седмица, за да се запазят високи нивата на заетост на работната сила.Преди година икономическият отдел към ООН предложи 4 дневна раб.седмица с цел да няма безработица и т.н. това са елементарни неща макар ,че икономиката е особена ,сложна и социална наука(иска четене и мислене) - http://bg.wikipedia.org/wiki/Икономика_%28наука%29Най-важното сега(тъй като сме пред свършен факт) е какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Наистина 8 часа е много а от гледна точка на безработицата ако трябва и 4 часа за да има работа за всички ,и това не е хрумване защото има факти за САЩ - средното почасово възнаграждение от 1975 до 2010 г. е пораснало 10 пъти по-малко от производителността ''през периода между 1979 г. и 2007 г. доходите на средните 60% са се покачили с по-малко от 40% докато инфлацията е била 186%.'' - http://ekipbg.com/kak-centralnite-banki-prichinyavat/ Казано общо реалната заплата трябва да е минимум 2 пъти повече или 4 часа работа За България съм дал фактите(коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/115933#comments В Германия БВП на един работещ е 2,2 пъти повече от България а разликата в заплатите е 4-5 пъти а минималната е 8 пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още