IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Швеция преминава към 6-часов работен ден?

Според мениджъри на частни компании 8-часовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди

10:17 | 01.10.15 г. 45
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Идеята за осемчасов работен ден не се е променила особено от времето, когато Хенри Форд пръв експериментира с нея с работниците си в заводите, припомня Fastcoexist. Сега американците работят малко по-дълго – средно по 8,7 часа на ден, въпреки че повечето време преминава в проверка на електронната поща, срещи и Facebook, отколкото в изпълнение на официалните задължения. Дали не е време да се преосмисли колко часа прекарваме в офиса?

В Швеция шестчасовият работен ден става все по-популярен.

„Мисля, че осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото се твърди“, казва Линус Фелд, главен изпълнителен директор на базирания в Стокхолм разработчик на приложения Filimundus. “Да останете концентрирани върху конкретна работа в продължение на осем часа си е огромно предизвикателство. За да се справим с това, ние смесваме различни неща и правим почивки, за да направим деня по-поносим. В същото време ни е трудно да се справим с частния си живот извън работа. Искаме да прекарваме повече време със семействата си, искаме да учим нови неща и да правим повече физически упражнения. Искам да видя дали има начин нещата да се комбинират“.

Filimundus преминава към 6-часов работен ден през миналата година и казва, че промяната не се е отразила особено на това как работят хората. Мениджърският екип просто поискал от служителите да не ползват социални медии и лични разсейвания и премахнал някои от редовните седмични срещи.

Впечатлението ми за момента е, че е по-лесно да се концентрираш по-интензивно върху работата, която трябва да бъде свършена, имаш издържливостта да го направиш, но и останала енергия, когато излезеш от офиса“, казва Фелд.

Компанията не е единствената, която пробва идеята. Brath, друга технологична стартиращ компания, осъществява подобна стъпка още преди три години. За тях едно от най-големите предимства е това, че им помага да наемат и запазват служителите си.

Подобно нещо се случва и в обществения сектор. В скорошен експеримент медицински сестри от държавен старчески дом успяват да преминат към 6-часов работен ден със същото заплащане. В този случаи това наистина струва повече пари. Но разходите се компенсират от по-добра грижа за пациентите, тъй като медицинските сестри не са толкова изтощени.

Експериментът със старческия дом е временен и може да не се превърне в официална политика. През 90-те години някои други шведски старчески домове и дневни центрове за грижи пробват с 6-часови работни дни, но след това се връщат към 8-часови заради разходите. Но промяната в частните компании може да стане по-бързо.

Във Filimundus промяната не води до никакви недостатъци, а компанията успява да получи една и съща продуктивност всеки ден.

Наистина, има моменти, когато нещо трябва да бъде направено веднага и човекът не е на разположение, защото си е тръгнал от офиса, но това може да се случи и при 8-часов работен ден“, казва Фелд. „Някои хора твърдят, че това е скъпа инициатива на компанията, но това се базира на конвенциалната идея, че хората са 100% ефективни през целия 8-часов работен ден“.

Всеки, който работи в компанията, внезапно се оказва с повече енергия. „Най-големият резултат, който не успях да предвидя, беше нивото на енергията, което усетих сред колегите си“, казва той. „Те са щастливи, когато си тръгват от работа и са щастливи, когато се върнат на следващия ден. Не се чувстват уморени или изтощени. Това помогна и на работните групи да работят по-добре заедно и виждаме по-малко конфликти и спорове. Хората са по-щастливи“.

Той смята, че шестчасовият работен ден е фундаментален за успеха на компанията.

Вярвам, че днес ценим повече времето си, отколкото парите“, казва Фелд. „Абсолютно съм сигурен, че все повече хора ще избират повече свободно време пред по-висока заплата. Преминаването от 8 часа към 6 часа работа ни помогна да разпространим посланието си, че инвестираме в служителите си. Вярваме, че щастливият екип е абсолютен приоритет за една успешна компания. Ако служителите ви са щастливи, и компанията ви ще е щастлива“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 8
michaelis12
преди 8 години
е са как ше плащат социалите на всичкото *** тея, a за тва помислиха ли ?? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 4
melon
преди 8 години
Аз съм на 3-4 часов. И не е зле:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 45 rate down comment 3
khao
преди 8 години
Защото е неизбежно с навлизането на автоматизацията и роботизацията, освен ако не искат високи нива на безработица...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 67 rate down comment 6
s3
преди 8 години
Защо Швеция преминава към 6-часов работен ден ли?Ами защото не е БГ. Там просто труда е оценен по-справедливо. А у нас се хвалим пред останалите държави колко сме били конкурентни с ефтиния ни почти робски труд.А иначе, у нас имаме други постижения, като 2-часовия работен ден на депутатите 3 дни в седмицата, с такова постижения Швеция не може да се похвали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още