IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EY рисува подобряваща се картина за икономиката на България

Консултантската компания очаква увеличение на износа и вътрешното потребление в страната

16:14 | 01.10.15 г. 2
EY рисува подобряваща се картина за икономиката на България

Подобряващи се перспективи за България прогнозират от EY (Ernst & Young). Консултантската компания очаква увеличение на износа и вътрешното потребление тази година, като запазва прогнозата си от юни за растеж на БВП през 2015 г. от 1,9%.

В бъдеще се очаква потребителското търсене да се увеличава постепенно и от следващата година е вероятно да бъде реализиран допълнителен ръст на общата икономическа активност с прогнозиран растеж на БВП от 2,4% през 2016 г. и около 3,5% г. през периода 2017 - 2019 г, посочват в прессъобщение до медиите от компанията. 

Очакванията са увеличаващото се външно търсене да подейства като значителен стимул за по-широката икономика. За 2015 г. като цяло EY предвижда експортните обеми да се увеличат с 5,6% след ръст от 1,9% през миналата година. Въпреки че експортните резултати зависят до голяма степен от търсенето от страна на еврозоната, където растежът постепенно се подобрява, рецесията в Русия остава фактор. Налице е и риск, че Grexit (все още представляващ заплаха, независимо от неотдавнашното спасително споразумение) може да доведе до спад в продажбите на България към Гърция (които представляват близо 7% от общия износ), обясняват консултантите.

Налице е известно увеличение на потребителските разходи в България - те бележат бавно възстановяване през 2014 г. благодарение на по-високите заплати, дефлацията и спадащите нива на безработица. По-ниските цени на петрола ще помогнат инфлацията да се задържи до ниво от едва 0,4% през тази година, което ще позволи по-нататъшното увеличение на реалните доходи, въпреки че потребителите остават предпазливи, а очакваното ускорение на инфлацията до около 1,7% през 2016 г. също може да понижи търсенето, прогнозират от  EY.

Очаква се 3-месечният междубанков процент да остане на много ниско ниво през 2015 г., със средна стойност от едва 0,3%. Това би трябвало да насърчи потребителите да теглят заеми, което от своя страна би трябвало да повиши потреблението и търсенето, въпреки че по-високата инфлация може да отбележи още по-високи нива от 2016 г.

Доверието на бизнеса в промишления и строителния сектор се повиши през последната година, но реално направените инвестиции се понижиха през първото тримесечие, за първи път от 2012 г. насам. Продължаващата икономическа несигурност спира компаниите да инвестират, поради което и капиталовите разходи ще се възстановят трудно, преди икономическата среда да стане много по-положителна, смятат консултантите.

„Един по-бавен темп на растеж изглежда да е „новата нормална ситуация“ както за България, така и за еврозоната. Но устойчивите усилия за реформиране на трудовите пазари и подобряването на бизнес средата биха могли да променят това. Според мен бизнесът, правителствата и хората трябва да гледат позитивно напред, а в България потенциалът за развитие определено е налице“, коментира Николай Гърнев, управляващ съдружник на EY за България, Македония, Албания и Косово.

Последна актуализация: 13:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 9
Internet
преди 8 години
Поредната платена предизборна публикация. Подобен "оптимизъм" при условие, че има задълбочаваща се дефлация и влошаване на бизнесклимата през септември.Смешници, смешковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
Internet
преди 8 години
Поредната платена предизборна публикация. Подобен "оптимизъм" при условие, че има задълбочаваща се дефлация и влошаване на бизнесклимата през септември.Смешници, смешковци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още