IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Растежът в еврозоната се връща

EС ще постигне по-добри нива на растеж благодарение на паричната политика, смята гуверньорът на ЕЦБ

10:07 | 02.10.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марио Драги. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги е уверен, че Европа продължава да се възстановява и че еврозоната е по-ефективна като обединена икономика въпреки редицата трудности, пред които е изправен валутният съюз.

За пореден път Драги повтори твърдението си, че Европейският съюз ще постигне по-добри нива на растеж благодарение на паричната политика.

Постигнатият през последните три години напредък за стабилизиране и подсилване на еврозоната е действителен. Растежът се връща“, каза Драги при приемането на награда от Atlantic Council's Global Citizens в четвъртък в Ню Йорк.

„Пътят напред е ясен. Няма да спрем, докато нашият валутен съюз не е цялостен. Това е в наш интерес“, заяви Драги, цитиран от WBPonline. Той допълни, че остава в групата на хората, които подкрепят по-тясна интеграция в еврозоната, за да могат да се извлекат всички позитиви от валутния съюз. 

Връщането на икономиката в еврозоната към устойчив растеж, под импулса на нашата парична политика, е добра новина за всички навсякъде“, каза председателят на ЕЦБ.

Припомняме, че през януари ЕЦБ обяви програмата си за количествени облекчения, чиято цел беше да стимулира инфлацията и да генерира икономическа активност в затруднената еврозона. В момента централните банки на еврозоната купуват месечно облигации за 60 млрд. евро, за да подкрепят икономиката. Програмата трябва да продължи до края на септември 2016 г., но може да бъде удължена дотогава, докато инфлацията не се придвижи в посока на средносрочната цел от почти 2 на сто. 

Само два дни по-рано обаче Евростат отчете, че валутният съюз се е върнал към дефлация през септември. Индексът на потребителските цени (CPI) отчете понижение от 0,1% на годишна база, което е първата отрицателна инфлация от март.

Драги призна, че еврозоната не е имала голям принос за глобалния растеж през последните седем или осем години. Същевременно обаче той подчерта, че държавите членки с единна валута ще бъдат в по-добро състояние заедно като съюз. „Тъй като работим като съюз, бихме могли да се справим с проблеми, които биха ни връхлетели, ако опитахме да се преборим с тях поотделно“, смята председателят на ЕЦБ. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
"EС ще постигне по-добри нива на растеж благодарение на паричната политика, смята гуверньорът на ЕЦБ"Да попитам, АКО гуверньорът на ЕЦБ смята, че EС ще постигне по-добри нива на растеж благодарение на паричната политика, то ЗАЩО не проведе ТАЗИ ПАРИЧНА ПОЛИТИКА по-рано? а изчака всичко дребно "свободно" *** до последно ЦЕЛИ 7 ГОДИНИ!Значи, или лъже че смята така (но понеже и аз смятам така, то това не е лъжа), или ако смята така (което е вярно), то ЛЪЖЕ че сега се е сетил или че изобщо зависи от него ;)))))))))))))))))))))))))))))))) - а всъщност, той не казва никъде, че сега се е сетил...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
сакато дойдат милионите талибани помощите за безработни как мислите на къде ще се раздвижат?или те няма да се отразяват в стъкмистиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Пътят напред е ясен. Няма да спрем, докато нашият валутен съюз не е цялостен. Това е в наш интересФакт е, че слугите винаги се асоциират с позицията на шефовете си. Той си казва открито, че интереса е ТЕХЕН, а маймуните щракат, че и те са вътре :)))Обаче, това че "Пътят напред е ясен" демострира много общата предначертаност, която пред маймуните се представя за всеки етап винаги като неконтролирана неизбежност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Ех Марио,Същите *** сте като янките. До какво доведе паричната ви политик на наливане от пусто в празно.ИКОНОМИКАТА ЛИ ТРЪГНА, ПОТРЕБЛЕНИЕТО ЛИ СЕ УВЕЛИЧИ?Всъшност потреблението може да се е увеличило след обезценката на ЮАНА и ПОЕВТИНЯВАНЕТО НА КИТАЙСКИТЕ СТОКИ!Жълтурковци смазаха ЕВРОПА и СВЕТА с евтините си стоки!КАКВО КРЕДИТИРАНЕ НА МЕСТНАТА ИКОНОМИКА ЧАКАТЕ БЕ?!ВСИЧКО Е УБИТО И КОНСУМИРА ВНЕСЕНИТЕ КИТАЙСКИ СТОКИ.Ако не въведете ИСЛЯМСКОТО КРЕДИТИРАНЕ характеризиращо се със САМОУЧАСТИЕ НА БАНКАТА и поемането от НЕЯ на част от риска ДОНИКЪДЕ НЯМА ДА СТИГНЕТЕ !!ОБРЕЧЕНИ СТЕ НА ГИБЕЛ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Гледам им сеира как се гърчат като буболечки отказвайки да си признаят очевидни факти казани от Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ За да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж но това е невъзможно и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Криза е системна и Нобеловият лауреат за икономика Робърт Шилер обяснява добре за акциите ,че са 65% надценени (коментар 1) - http://***.investor.bg/surovini/365/a/robyrt-shiler-akciite-sa-nadceneni-zalagam-na-petrola-198112/ Обяснил съм какво трябва да се направи(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още