IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как климатичните промени изправят света пред недостиг на кафе

Планетата ще се нуждае от още една Бразилия, за да продължи да пие толкова кафе, колкото досега

13:58 | 07.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Светът се нуждае от още една Бразилия, ако иска да продължи да пие кафе, предупреждава Bloomberg. Нарастващото потребление, особено в нововъзникващите пазари, означава, че глобалното производство ще трябва да се увеличи с 40-50 милиона чувала през идното десетилетие, смята Андреа Или, главен изпълнителен директор на Illycafe SpA, базиран в Италия. Това е повече от цялата реколта в Бразилия, която е най-големият производител и износител на кафе в света.

Заплахата от глобалното затопляне, както и ниските цени разубеждават земеделците да увеличат обемите. Това е потенциалният проблем, които производители, представители на властите и индустрията обсъждаха на Световния форум за кафето, който се проведе тази седмица в Милано. „Рано или късно, след месеци или години, ще трябва да вземем дръзко решение какво да се прави. Не знаем откъде ще дойде това допълнително кафе“, казва Или.

Светът е изправен пред дефицит в производството на кафе в размер от 3,5 милиона чувала през сезона 2015-2016 г., който започна в четвъртък. За това предупредиха още през август от швейцарското Volcafe.

Предната година имаше глобален недостиг от 6,4 милиона чувала. Последната реколта в Бразилия пострада от тежката суша през 2014 г., която доведе повишение от около 50% на фючърсите на сорта арабика в Ню Йорк. От началото на 2015 г. Цените паднаха с 27% с поевтиняването на бразилската валута спрямо долара, което пък направи износа от южноамериканската държава по-привлекателен. 

Глобалното потребление на кафе ще се увеличи с една трета до 200 милиона чувала до 2030 г., прогнозира Михаел Нойман, председател на борда на фондация Hanns R. Neumann, свързана с германската компания Neumann Kaffee Gruppe, базирана в Хамбург.

Тази година производството възлиза на 144 милиона чувала и може да се увеличи, за да се постигне баланс на пазара през 2030 г., стига по-малките земеделци да успеят да увеличат обемите дотогава“, каза Нойман по време на форума в Милано.

Глобалното затопляне застрашава около четвърт от производството на Бразилия, а земеделците в Никарагуа, Ел Салвадор и Мексико са изправени пред потенциални загуби, ако не са адаптират към новите условия, посочи проучване на Международния център за тропическо земеделие, публикувано през май. Районите на производство вероятно ще трябва да се преместят от Централна Америка към Азиатско-Тихоокеанския регион и Източна Африка, където културата може да се отглежда на по-високи места.

Сортът арабика, който се използва от редица търговци, включително и от Starbucks, е най-силно застрашен от растящите температури. Най-големият производител на арабика е Бразилия, а на робуста – Виетнам.

Земеделците са готови на промени, за да се приспособят към високите температури“, казва Жан-Марк Дювозин, главен изпълнителен директор на Nespresso, собственост на Nestle SA. Компанията използва кафе от Южна Америка, Азия и Африка. „Често посещавам фермите и все повече от тях се намират високо в планината. Затоплянето има негативно влияние“, допълва Дювозин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 8 години
Според някои изследвания кафето ще е най-малкият ни проблем. Това, което е описано тук хумористично като недостиг на кафе и какао е факт и се нарича ефект на промяна на климата в земеделието, която се изразява: в промени в средните годишни температури, аномалии в годишните и месечни валежи и тяхното изкривено разпределение през годината, екстремен климат (като напр. топлинни вълни от по няколко седмици), непредвидими последици при плесени, вредители и болести; промени на концентрацията на CO2 в атмосферата -@1075 ppm 'rien ne va plux' & 'game over'; промени в хранителните качества на някои храни -зърното може да стане негодно за консумация, а с лозята да се случи това, което се е случило преди 100 год. с лозята край Мелник ...че да нямаме и вино; промяна на концентрацията на озон на приземно ниво; зареждане на посевите с кадмий и олово и замърсяване на почвите с живак ... до безкрайност. Земеделието ще изсича все повече гори за да оцелява, а изчезването на горите ще ускорява процесите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 8 години
Псолютно! Даже и днес некои дядовци като мене не пият... хахаха...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Баба ми и дядо ми навремето само кафе са пили,много важно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още