IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До дни подписваме договора с Полша за ремонт на МиГ-овете

Военният министър не е изгубил надеждата си за нов изтребител

14:51 | 02.10.15 г. 1
<p>
	Военният министър Николай Ненчев.<em> Снимка: БТА</em></p>

Военният министър Николай Ненчев. Снимка: БТА

До няколко дни България ще подпише договор с Полша за ремонт на самолетите МиГ-29. Това съобщи на брифинг в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев.

Министърът изрази надеждата си и за нов изтребител, защото преди месеци е получил мандат за преговори за покупката му от правителството, макар че днес финансовият министър Владислав Горанов призна, че пари за това няма.

Ненчев отрече опасенията на БСП, че Полша няма лиценз за ремонт на нашите самолети и увери, че няма никаква опасност да се стигне до съдебна сага, какво предвиди социалистът Атанас Мерджанов.

„Вчера беше финализиран договорът, ще се подпише до дни, а гаранциите за качеството се дават от полската страна, като тяхното уверение е, че те могат да се справят“, обясни Ненчев.

Според разчетите му България ще спести 24 млн. лева, ако ремонтът се направи в Полша, а не в Русия, а освен това няма да платим и ДДС.

До края на годината ще получим два двигателя от Полша, които ще се ползват две години и след това ще бъдат върнати. Отделно до април следващата година ще бъдат ремонтирани шест самолета, допълни той.

Цената, предложена от Полша на двигател, е с 600 хил. евро по-ниска от руската оферта, а на самолет – 1,2 млн. евро, уточни военният министър.

Той увери, че България има възможност сама да охранява въздушното си пространство и въобще няма предложение друга страна да поеме тази отговорност, каквито критики се появиха, след като беше публикуван проект за промени в закона за отбраната. Поправките предвиждат съюзническите сили да могат да патрулират съвместно с нашите.

Ненчев коментира и оставката на командира на Военно-въздушните сили генерал-майор Румен Радев, която беше оттеглена след разговор с премиера Бойко Борисов и договорка за отпускане на още пари за военновъздушните сили.

„Разбирам загрижеността на Радев за авиацията, но аз съм я наследил в това състояние“, посочи военният министър и добави, че на всички преговори за ремонта на изтребителите е имало и представител на военновъздушните сили, така че и Радев е знаел във всеки момент за какво става въпрос.

Въпреки че финансовият министър Владислав Горанов да даде надежди, че през следващата година бюджетът за отбрана ще е в размер на 1,35% от БВП, Ненчев отсече, че няма как да е по-малко, защото сумата е записана в Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020, която правителството прие в сряда.

След срещата на депутатите от Реформаторския блок с военния министър съпредседателят на обединението Радан Кънев го похвали и декларира пълната подкрепа на партията за водената от него политика за повишаване на отбранителните способности на армията.

Според Кънев бюджетът за отбрана за следващата година трябва да се увеличи, защото в днешната международна обстановка политиката за сигурността е абсолютен приоритет и не бива да се подценяват инвестициите в това отношение.

Кънев обвини също така социалистите, че са разпределяли милиони излишък, без да се погрижат за отбраната „нито на йота“. Критиките му са заради искането на БСП Ненчев да си подаде оставката, към което се присъедини и „Атака“.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов също увери, че правителството няма да допусне да се срине авиацията ни. Той също припомни за времената, когато Тройната коалиция разпределяше бюджетни излишъци.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
ABBA
преди 8 години
Лукавата политическа *** пак хвърля прах в лицето на народа.Либерасти и толерасти, ами гругите агрегати на самолета?Те могат ли да се ремонтират в полско-израелска компания? А части уникални, кой ще достави. Като почнете тея МИГ-ове да ни ги доставяте без поръчка по покривите на къщите, ваааашшшшта ******* продажна и глупава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още