IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа изостава в спирането на загубата на биоразнообразие

Като причини се сочат недостатъчното прилагане на природозащитното законодателство и натиск от страна на селскостопанския сектор

09:05 | 04.10.15 г. 2
Европа изостава в спирането на загубата на биоразнообразие

През последните години в Европа няма значим напредък по отношение на спирането на загубата на биоразнообразието и за възстановяването на екосистемите, разкрива междинният преглед на Европейската стратегия за биоразнообразие до 2020 г., публикуван днес от Европейската комисия.

Според доклада причините за това са недостатъчното прилагане на природозащитното законодателство и нарастващият натиск от страна на селскостопанския сектор, съобщиха от WWF България.

Европейската стратегия, приета от държавите-членки на ЕС през 2011 г., включва шест основни цели, които да осигурят спирането на загубата на растителни и животински видове, жизненоважни за устойчивото развитие на континента и на цялата планета. Четири години по-късно никоя от целите не e приближена.

В областта на селското стопанство и горите въобще не се отчита напредък. Действията на политиците в тези области са твърде посредствени. Неотдавна във Великобритания WWF и други неправителствени организации съдиха британски институции заради провала им да работят със селскостопанския сектор, за да се справи с разрастващото се замърсяване.

Същевременно благодарение на европейската мрежа от защитени територии Натура 2000 състоянието на много местообитания и видове в Европа се е подобрило. Ползите за природата, хората и икономиката, произтичащи от това, силно се увеличиха. Това показва, че съществуващото екозаконодателство работи ефективно и че тя се нуждае единствено от стриктно изпълнение.

Женвиев Деладриер, директор на Европейския офис на WWF, зявява: „Зарадвахме се на изказването на заместник-председателя на ЕК Тимерманс преди няколко дни от Ню Йорк. Той се ангажира да превърне целите на устойчиво развитие в силни политически действия. Сегашният междинен преглед на стратегията на ЕС за биологичното разнообразие е добра възможност за концентриране на усилията върху опазване на биологичното разнообразие в Европа и в света".

Мартина Млинарич, експерт по политиките в областта на биоразнообразието и водите за европейския офис на WWF, допълва: „Комисията трябва да използва властта си, за да накара държавите-членки да прилагат ефективно директивите за птиците и местообитанията и да изгради последователни политики в областта на енергийната и транспортната инфраструктура, както и за селското стопанство. Трябва да се обърне сериозно внимание на интензивното земеделие, една от основните причини за загубата на биологично разнообразие – производството на храни зависи от природата и трябва да допринесе за опазването й, а не за нейното изчезване.”

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Женвиев Деладриер, директор на "неправителствената" организация WWF, зявява: "Зарадвахме се на изказването на заместник-председателя на ЕК Тимерманс преди няколко дни от Ню Йорк. Той се ангажира да превърне целите на устойчиво развитие в силни политически действия." - WWF е глобална, независима, мултикултурна и неполитическа организация;=> "неправителствената" и неполитическа организация WWF, се радва на силни политически действия!А ето и осъществителя на "надеждата" на WWF:http://***.arenamedia.net/news.php?newsandpromotion_id=26025Мога да кажа само, че когато наистина гадната и тромава администрация изчезне, лошия БОГ ще се приближи по-близо и плътно до маймуните! Тогава те с умиление ще си спомнят ползваната заблуда, че САМО администрацията /която е също следствие!, а не първопричина, защото не се е самопоявила от самосебе си, а е само част от настоящата система на контрол, изискваща по-голяма заетост на по-нисши нива/ ... им е виновна :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 8 години
не само. ЕС изостава в много направления, главно защото се превърна огромен тромав чиновнически апарат, който реагира много след появата на проблемите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още