IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Броят на работещите нефтени платформи в САЩ падна до 5-годишно дъно

И през изминалата седмица цената на петрола продължи своя бавен спад

09:36 | 05.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фючърсите върху суровия петрол се повишиха до едноседмичен връх в петък, след като официални данни показаха, че броят на работещите нефтени платформи в САЩ е паднал до петгодишно дъно през миналата седмица, което облекчава опасенията от свръхпредлагане.

На борсата ICE Futures Exchange в Лондон цената върху фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през ноември се повиши с 1,04% до 48,19 долара за барел в късната търговия. За седмицата обаче е отчетен спад от 0,32%.

На борсата New York Mercantile Exchange в Ню Йорк фючърсите върху суровия петрол с доставка през ноември затвориха на ниво от 45,64 долара за барел, най-високото ниво от 15 август, като по-рано паднаха до 43,97 долара за барел. За седмицата обаче е отчетен спад в цената от 0,35 на сто. 

Изследователската група Baker Hughes съобщи късно в петък, че броят на платформите за добив на „черно злато“ в САЩ е намалял с 26 до 614 броя, което е петият пореден седмичен спад. Това е най-малкият им брой от август 2010 г. насам. Почти година по-рано по това време броят на платформите бе 1609.

По-ниският брой на функциониращите американски платформи обикновено е бичи сигнал за петрола, тъй като сигнализира за потенциално по-ниско производство в бъдеще.

Данните подсилиха мненията, че бумът на производството на петрол от шисти в САЩ се забавя в резултат на историческия срив на цените на петрола.

По-рано през седмицата последните данни от Американската енергийна агенция (EIA)  показаха, че производството на петрол в САЩ се свива с 0,4% спрямо предходната седмица до 9,1 млн. барела на ден.

Докладът за намаленото производство и за свиващия се брой на платформите в САЩ помогна на петрола да се възстанови от силните загуби, след като по-рано разочароващите данни за американския пазар на труда натежаха над перспективите за търсенето.  

През септември новите работни места в САЩ са по-малко от очакванията, няма ръст при заплатите, а безработицата остава непроменена спрямо предходния месец – 5,1%, обобщи Bloomberg, позовавайки се на доклада на Министерството на труда на САЩ.

Това е сигнал, че забавянето на световната икономика и нестабилността на финансовите пазари са оказали своето влияние върху американския трудов пазар, коментира агенцията. Новите назначения през септември извън селскостопанския сектор са 142 хил. – малко над броя им през август, който междувременно беше ревизиран рязко надолу - от първоначално обявените 173 хил. до 136 хил. нови работни места.

Данните подхранват опасенията, че забавянето на глобалния икономически ръст засяга и американската икономика и кара инвеститорите да „погребат“ очакванията си, че американският Федерален резерв ще увеличи лихвения процент за първи път от почти 10 години до края на годината.

Сътресенията на пазара на петрол се увеличиха след неочакваното решение на Китай да девалвира юана на 11 август, което породи опасения, че икономиката може би се забавя с по-бързи темпове от очакванията. Китай е вторият по големина потребител на петрол в света след САЩ и е двигател на укрепващото търсене на петрол.

Цените на петрола са под силен натиск през последните месеци заради страховете, че пренасищането на световните пазари ще свали цените.

Добивът на петрол в глобален мащаб изпреварва търсенето след шистовия бум в САЩ и решението на Организацията на страните износителки на петрол миналата година да не ограничава добива.

Всичко за цената на петрола четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Питай М/З, който ще ти каже и официално потвърди, че веднага местата за заети в нови ВЕЦ-ове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
мдаааа и безработицата им намаляла и дефицита им намалял и още малко и швепс с капачка ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още