IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ентусиасти предлагат да пазаруваме със собствени многократни опаковки

Инициативата се казва "СИПИ - спри използването на пластмасови изделия"

15:44 | 06.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Група млади хора се опитва да наложи идеята докато пазаруваме, да заменим еднократните пластмасови съдове с наши собствени, които да използваме многократно. Логично, инициативата се казва "СИПИ - спри използването на пластмасови изделия", съобщи телевизия Bulgaria ON AIR.

Отскоро доброволците от "СИПИ" са създали и карта, с която всеки лесно да намира най-близкото заведение или магазин, в който може да се пазарува по нестандартния начин.

Еднократните пластмасовите съдове са навсякъде около нас: от чашката за кафе сутрин, през кутията от обяд в офиса, до готовата храна, която взимаме набързо за вкъщи. Затова екипът на СИПИ предлага еко алтернатива: когато пазаруваме, да използваме собствен съд – чаша, кутия или просто буркан. А найлоновите торбички да заменим с платнени.

Амбицията на еко любителите е във всеки квартал да има място, където може да се пазарува в собствен съд.

Собственик на магазин коментира, че дава месечно по 100 лв. за торбички, които може да бъдат спестени. По принцип потребителите трябва да заплащат за най-леките торбички, за да се ограничи употребата им, но това правило масово не се спазва, особено по пазарите.

Вижте още във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още