IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският износ се срива с най-бързия си темп от 2009 г.

През август търговският излишък на най-голямата европейска икономика намалява до 15,3 млрд. евро от 25 млрд. евро през юли

17:35 | 08.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Германският износ се срива с най-бързия си темп от 2009 г.

През август търговският излишък на Германия намалява до 15,3 млрд. евро. Размерът му е далеч под този, отчетен през юли, а именно - 25 млрд. евро, съобщи германската статистическа служба Destatis, цитирана от WBPOnline.

Анализатори очакваха търговският излишък на най-голямата европейска икономика през осмия месец на годината да е около 19 млд. евро.

При сезонно изгладени данни износът записва спад от 5,2% след ревизиран ръст от 2,2% през юли. Това е най-големият спад на експорта от 2009 г. насам. Прогнозите на анализаторите, анкетирани от Bloomberg, бяха за свиване от 0,9 на сто.

Вносът се стопява с 3,1%, което е над очакванията за свиване от 0,6%, и над понижението с 2,3% през юли.

Излишъкът по текущата сметка е намалява до 12,3 млрд. евро. Това е по-малко от очакванията за 16,7 млрд. евро. През юли стойността му беше 24,7 млрд. евро.

Германия усеща последиците от по-бавния икономически ръст в Китай. Азиатската страна е третият й по големина търговски партньор. През юли и август индустриалните поръчки от страни извън еврозоната намаляват с над 13%, отбелязва Bloomberg.

“Съмнително е, че и вносът, и износът намаляват”, казва Йенс Крамер, икономист в NordLB. “Китай, където вътрешното търсене изглежда се свива, е важен фактор за нас като икономика на износа. Но германският износ беше подкрепен от частното потребление и това не съответства на днешните данни. На този етап не бих се отдавал на повече интерпретации”, допълва Крамер.

На годишна база износът все пак отбелязва повишение от 6,6%, а вносът - от 3,5%.

Сигналите за влошаване на перспективите пред германската икономика се натрупват. Тази седмица бяха публикувани разочароващи данни за индустриалните поръчки и за производството. Очаква се властите да намалят прогнозата си за икономическия растеж през 2015 г. от 2,1 на 1,8%, пише и Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
supertrader
преди 8 години
Китай ще излъчва капитали които бягат от там и САЩ дават мило и драго тяхната икономика да е привлекателна за тези капитали а европейската - не. Това е което се случва сега. Обаче Китай ще получат нова технология за производство на машини произвеждащи енергия и икономиката му ще се ускори а САЩ ще пострадат тъй като долара е вързан за петрола, а петрола ще стане антика.Т.е. САЩ предтои да станат антика и те.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
От украинския майдан насам , странно как все шамари от Биг Брадъра...то санкции срещу Русия , гръцки трагедии , бежанци ,сега дизелгейт ! Явно америка предпочита да бие преди да са счупени стомните...ама и туй до време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още