IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брентът се насочва към най-високия си седмичен ръст от 2009 г.*

PIRA Energy Group прогнозира, че цените на петрола може да се увеличат до 70 долара за барел до края на следващата година

09:53 | 09.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролът продължава да поскъпва и в петък и предстои да отбележи стабилен седмичен ръст заради благоприятните прогнози за цените, както и заради поевтиняващия долар, съобщава WBPonline.

Бенчмарковият сорт Брент се търгува с ръст от 1,31% до 54,08 долара за барел, като се насочва към най-високия си седмичен ръст (11%) от началото на 2009 г., отбелязва CNBC.

Фючърсите върху сорта WTI поскъпват с 1,88% до 50,36 долара за барел, а седмичният ръст вероятно ще е около 9%, което ще е най-високото покачване от август.

Консултантската компания PIRA Energy Group прогнозира, че цените на петрола може да се увеличат до 70 долара за барел до края на следващата година, а през 2017 г. да достигнат 75 долара за барел. 

В четвъртък генералният секретар на ОПЕК Абдула ал Бадри прогнозира, че глобалното търсене на петрол може да се повиши повече от очакванията тази година, а положителните развития в икономиката да стимулират допълнителен ръст в търсенето.

Премахването на притесненията за предлагането ще стабилизира цените на суровините в краткосрочен план“, смятат анализаторите от АNZ.

ОПЕК не дава знаци, че ще намали добива, освен това има вероятност от допълнително предлагане от Иран след споразумението между режима в Техеран и световните сили“, коментира Тетсу Емори, председател на японската инвестиционна компания Emori Capital Management.

По-слабият долар също праща цените на петрола нагоре – доларовият индекс записа понижение от 0,09% в петък до 95,232 пункта. Американската валута остана слаба, след като Федералният резерв реши през септември да остави лихвените проценти непроменени - до голяма степен заради забавения световен икономически растеж.

*Данните са към 9:30 часа българско време

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Grosss
преди 8 години
Една година е много време особенно като знаем ,че Обама ще го шкартират.Не се знае кой ще стане президент на САЩ,много вероятно е той да е някой луд ястреб решил да оправи света.Та този каубой може да реши да продължис политиката да фалира Русия та нищо не се знае .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още