IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София задминава Ню Йорк по удовлетвореност на хората от качеството на живот

Столицата изпреварва американския град по чистота на околната среда, както и при сравнение на цените на имотите, съпоставени с доходите на населението

19:44 | 09.10.15 г. 14
Автор - снимка
Създател
София задминава Ню Йорк по удовлетвореност на хората от качеството на живот

По-качествено се живее в София, отколкото в Ню Йорк - това поне показва справка в сайта Numbeo.com, който обединява мнението за живота на хората по цял свят.

Данните в сайта показват, че столицата ни е заковала златната среда – нашият индекс е 100,63, което според статистиките е нито много зле, но нито и много добре.

Ню Йорк е единственият град в САЩ, който влиза в лошите статистики. Индексът на удовлетвореност от качеството на живот на хората там е едва 79,54.

Компонентите, по които се измерва "добрият живот", са покупателна способност, безопасност, здравеопазване, инфлация, отношение на цените на имотите към дохода, показател за времето, което е необходимо за придвижване с градския транспорт, както и екологичната среда. С най-голяма тежест са критериите екология и безопасност.

По безопасност и здравеопазване показателите на двата града са почти равни, но София е по-добре в чистотата на околната среда, както и в цените на недвижимите имоти, съпоставени с доходите на населението. Положително за столицата е и ниската в сравнение с Ню Йорк инфлация.

Колко струва да живееш в София?

Според сайта, за да наемеш жилище в столицата ще ти трябва средно 518 лв. за едностаен апартамент в центъра на града. Ако желаеш тристаен обаче, централните райони излизат по-солено – средно 943 лева.

Според статистиката хапване за двама в среден клас ресторант излиза около 40 лева. Ако решиш да хапнеш на крак сам – 8 лева. Бира – 2 лева, вода – левче.

За сметки за електричество се заделени 178 лева (средна годишна цена, без значение от сезона). За да посетим фитнес в София, ще трябва да отделим средно 46 лева за месечна карта.

Един чифт деним пък ни излиза около 90 лева, маратонки - 133 лева.

Ако искаме да си закупим жилище, това ще ни струва 2 137 лв. на кв/м в центъра на София и 1 410 лв./кв. м в покрайнините на града. И накрая - всичко това срещу средната работна заплата от 1024 лева.

Така, според изчисленията на сайта, за да живееш в столицата (и ако си под наем в луксозно жилище), ще ти трябват точно 3 243,85 лв. месечно, за да поддържаш висок стандарт на живот. Тоест, два пъти повече от средната работна заплата.

Престъпност

По този показател София не влиза в критичното "червено" за съвсем малко. Според статистиката нашият индекс е 49,35, като този на безопасността или т. нар "критична точка", е 50,65.

Цифрите сочат, че софиянци най-малко се притесняват от психологическа атака на расова основа, както и от въоръжен грабеж. Също така се чувстваме сигурни да вървим сами спокойно и пред деня, и през нощта.

Най-много ни притеснява обаче корупцията, където индексът е изключително висок.

А другите?

За да живееш нашироко в Бургас например, ще са ти нужни около 3 300 лева ( малко повече от София), за да поддържаш същия висок стандарт на живот като в столицата. Край морето например по-скъпи са оризът, яйцата, пилешкото, телешкото, ябълките и бирата. По-солено излиза и електричеството – с 15%. Наемите обаче са по-евтини с цели 60%.

София "дърпа" пред Бургас заради показателя покупателна способност, което се дължи на по-високите доходи в столицата. И макар в красивия морски град месецът да излиза по-скъп, бургазлии получават по-ниска средна работна заплата – 737 лева.

Доста по-изгодно излиза обаче животът в Пловдив. Там наемите са с 21% по-ниски, цените на хранителните стоки са с 14% надолу, а в ресторантите цели 31% по-евтино.

Отличници

Първенците по качество на живот в сайта са доста. Виена например е с показател 205, Цюрих - с 277, Абу Даби – 218, Отава – 258, а Сеул – 207.

Още новини от Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 26 rate down comment 4
redcretin
преди 8 години
Ся ша тръгне вълна емигранти от Ню Йорк към София, хахахахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 4
белот
преди 8 години
Като имаме предвид София , Ню Йорк ще да е наистина кофти място. За ужас на форумните неблагородни кучета....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още