IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Четирима кандидати се борят за президентския пост в Беларус

Действият президент Александър Лукашенко разчита да получи пети мандат на висшия пост

11:14 | 11.10.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Четирима са кандидатите за президентския пост в днешните избори в Беларус, съобщава БТА. Това са председателят на Либерално-демократическата партия Сергей Гайдукевич, Татяна Короткевич - активист на гражданската кампания "Говори истината", сегашният държавен глава Александър Лукашенко и председателят на Беларуската патриотична партия Николай Улахович.

Действащият президент, печелил изборите през 1994, 2001, 2006 и 2010 г., разчита след предстоящия вот да получи пети мандат на висшия пост. На предишните избори, в които се състезаваха 10 кандидати, Лукашенко получи 79,6% от подадените гласове, припомня ТАСС.

Либералдемократът Гайдукевич се кандидатира за президент вече трети път. През 2001 г. го подкрепиха 2,4 процента, а през 2006 г. - 3,5 на сто от избирателите. През 2010 г. той се отказа от надпреварата.

Татяна Короткевич - активист на кампанията "Говори истината" и член на Беларуската социалдемократическа партия ("Грамада"), се кандидатира през 2012 г. за депутат, но не бе избрана.



Освен Беларуската патриотична партия, Николай Улахович, който за пръв път кандидатства за висшия пост, оглавява и общественото сдружение на беларуските казаци.

Както и през 2010 г., Лукашенко се отказа от предоставяния по закон едночасов телевизионен ефир, за да представи предизборната си програма. Не участва и в телевизионните дебати на 3 октомври.

"Който следи моята политика, знае чудесно и моите подходи: образованието и здравеопазването трябва да почиват главно на бюджета. Ще пазим децата и старците като зеницата на очите си", обеща Лукашенко пред избиратели по време на обиколка из страната.

Той призна, че в Беларус има доста проблеми. "Но ако народът вижда, че тази власт не е крадлива, ще изтърпи и ще понесе всичко. Ако пък се потопим в тая корупция, кражби, ако разграбим, ако си поделим страната, ще рухнем по-бързо от Украйна", каза беларуският лидер.

Необходими са "мирни промени" в Беларус, заяви обаче Татяна Короткевич, чиято предизборна кампания се гради върху критики срещу действащата власт.

Сергей Гайдукевич призова в програмата си Беларус "да спазва паритета между Запада и Изтока, да бъде един вид източнославянска Швейцария". "Западът е наш партньор, а Русия - съюзник, и не бива да се дели страната по западния или източния паралел", заявява той в текста.

"Аз съм за пазарен подход. В крайна сметка аз съм за капитализъм", заяви Николай Улахович. Той е убеден, че кризата в Беларус ще трае най-малко от две години. "Повече от сигурен съм, че ще оцелеем в тази криза само заедно с Русия и благодарение на нея ще излезем", каза кандидатът

Според проучване от септември на Националния институт за социално-икономически и политически изследвания, регистриран в Литва, на изборите ще гласуват близо 72% от избирателите. По данни на проучването, за сегашния лидер Лукашенко се канят да гласуват 45,7 на сто от избирателите, Короткевич ще бъде подкрепена от 17,9%, Гайдукевич ще събере 11,4 процента от гласовете, а Улахович - 3,6%.

Както винаги, беларуските избори ще бъдат следени от голям брой международни наблюдатели - около 900. Повечето са групирани в две мисии - група на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ) към ОССЕ и мисия на ОНД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
ти да не мислиш, че руснаците са прости и ше сложат някоя марионетка на Запада ...... :)) Хе хее ако не е Лукашенко, то ше е някой, който е пак "техен човек" не някой случаен НПО като Сакашвилито или Порошенкото. Такива грешки няма да станат не се кози та толкоз с "Демокрацията" и в ЕС и в Украйна и в Сашшш там пък да не говориме .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
lyusien
преди 8 години
Беласус става все по демократична страна Това е видно със просто око 45.6 % не е 79 % с които Лукашенко спечели предишните избори Един по демократичен Беларус ще бъде много добър наш търговски партньор Още по вече че със сигурност Е С ще вдигне санкциите срещу Беларус
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още