IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лукашенко бе преизбран за президент на Беларус с 83% подкрепа

Опозицията бойкотира вота, ЕС обмисля дали да продължи изтичащите на 31 октомври санкции

09:10 | 12.10.15 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Александър Лукашенко гласува с&nbsp;единадесетгодишния си син Николай. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Александър Лукашенко гласува с единадесетгодишния си син Николай. Снимка: Ройтерс

На президентските избори в Беларус държавният глава Александър Лукашенко бе преизбран за президент. По данни на ръководителя на избирателната комисия Лидия Йермошина от понеделник  Лукашенко получава 83,5% от гласовете. Сериозни конкуренти авторитарно управляващият от 1994 г. насам държавен глава нямаше, а по официални данни избирателната активност възлиза на 86,8 на сто.

Опозицията бойкотира изборите, в които нито един от лидерите ѝ не получи правото да участва. Още трима претендираха за президентския пост в днешните избори в Беларус. Това са председателят на Либерално-демократическата партия Сергей Гайдукевич, Татяна Короткевич - активист на гражданската кампания "Говори истината" и председателят на Беларуската патриотична партия Николай Улахович. Те обаче нямаха шанс срещу Лукашенко, като вторият кандидат – Короткевич получи едва 4,4 на сто от гласовете. На противниците на Лукашенко им остана само шанса да гласуват срещу всички кандидати, като в Минск тези гласове са били най-много – 20,6%. Там Лукашенко е  получил най-слабия си резултат. 

Лукашенко даде своя глас в неделя, придружен от единадесетгодишния си син Николай. 61-годишният политик предупреди опозицията, че няма да толерира никакви демонстрации след гласуването. „Избирателните секции затварят в 20 часа (19.00 часа CEST). Съветвам ги да спазват закона. Знаят какво може да се случи".

След президентските избори през 2010 г. (победа за политика със 79,6%)  правителствените опоненти излязоха в знак на протест по улиците на големите градове. По заповед на Лукашенко полицията смаза брутално демонстрациите и арестува много хора. При изборите за държавен глава през 2006 г. Лукашенко спечели 83% от гласовете.

Изборите през тази година се следят отблизо от Европейския съюз, който обмисля прекратяване на санкциите срещу Минск. Първият преглед ще се проведе още в понеделник на среща на външните министри на ЕС в Люксембург. В основата на решенията ще бъде доклад на изборните наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

ЕС трябва да вземе решение преди 31 октомври, защото тогава, ако няма подновяване, досегашните санкции автоматично ще бъдат прекратени. При положителна оценка следва да се процедира на два етапа. ЕС първо ще разшири санкциите с още четири месеца до края на февруари 2016 г. но ще прекрати прилагането им. След това, в началото на годината, държавите членки ще проверят дали да вдигнат напълно санкциите, които бяха наложени през 2004 г.

Преди това Лукашенко направи няколко положителни жеста. Малко преди изборите той нареди да бъдат освободени от ареста шестима опозиционни лидери, сред които и някогашният му изборен опонент Микола Статкевич. Те бяха считани за политзатворници в бившата съветска република. Въпреки това на тях не им бе разрешено да се кандидатират за президент.

Статкевич призова ЕС да поднови санкциите. И 67-годишната беларуска писателка и разследващ журналист Светлана Алексиевич, която е тазгодишният носител на Нобеловата награда за литература, се изказа критично срещу сближаването на ЕС с Лукашенко.  "Трудно е да бъдеш честен човек", отбеляза Алексиевич, но призова да "не бъдат правени отстъпки пред един тоталитарен режим", визирайки този на президента Александър Лукашенко в Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=yTeG_Mlo90gСлед това, санкции няма да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Ха-ха-ха, ела виж на скайпа ми, най-добрият ми приятел е там, и съм го кръстил "Българина", защото там така му викат!Идва си всяко лято със емейството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
stefan333
преди 8 години
Щом не са избрали президента който ЕС е поръчал санкции до дупка ! Все повече ЕС прилича на фашистка организация ! Незнам само какво правим ние в него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Тези които искат да бягат, те си бягат. Много е важно тези, които не искат да бягат, как ще живеят! Там малко по-умните не сравняват Беларус с Германия, а с Украйна... И доста украинци завиждат на руснаците и беларусите за условията, в които живеят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
alexx
преди 8 години
За разлика от Украйна, в Беларус има някакъв ред и олигарсите не се вихрят. А и икономиката върви като цяло добре. След 2010 г. Беларус ни изпревари по БВП на чиляк... Та затуй го преизбират, не че е много е красив и демократичен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 3
vzhekoff
преди 8 години
Бе не знам колко е по-добре там, ама бягането е все еднопосочно. Познавам лично няколко случая на белоруси в БГ, но не съм и чул даже за емиграция на българи натам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Туркменистан, Азербайджан, Казахстан, също са с по-висок стандарт Русията и Беларус тоже, а Стоянчо дурака ни убеждаваше колко се снижил стандарта на Русията, че даже станали по-ниски от България заплатите и тея почнали да ровят по кофите кат нас разбийш ли тц тц тц ......... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
markoci
преди 8 години
Уж са тоталитарни, уж имат санкции от ЕС, гравитират около Русия и въпреки това жизнения им стандарт е по-висок от Българския......Нещо сбъркано има тук ....Ето графика с БВП-то https://***.google.bg/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_&met_y=ny_gdp_pcap_cd&idim=country:BLR:RUS:POL&hl=en&dl=en#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gdp_pcap_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=region&idim=country:BLR:BGR&ifdim=region&hl=en_US&dl=en&ind=false
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Бах, само 85%, излага се батката....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
michaelis12
преди 8 години
Мхм дего този младеж, където в миналата статия ми обясняваше за "демократичния Беларус"... Аз му каам, че грешки като в Украйна няма да се случат, но човека вярваше в Демокрацията, е нищо - все пак тя не можа да победи ...... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още