IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Домусчиев: Развалянето на договорите с "американските" централи е невъзможно

Идеята за национализация на мощностите е на БСК, посочи председателят на КРИБ

10:10 | 15.10.15 г. 5
Домусчиев: Развалянето на договорите с "американските" централи е невъзможно

Развалянето на договорите с инвеститорите в двете т. нар. "американски централи" в Маришкия басейн е законово невъзможно в момента, призна в ефира на „Нова телевизия“ председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Той обаче допълни, че има подкрепата на вицепремиера Томислав Дончев за прокарването на промени в законодателството, които като цяло да подкрепят енергетиката.

Липсата на основание за развалянето на договорите с AES Гълъбово и КонтурГлобал пък е накарала работодателските организации да се обърнат към ЕК с искане да се произнесе дали има нерегламентирана държавна помощ при сключването им.

По изчисленията на Домусчиев само двете централи увеличават разходите на НЕК с 333 млн. лева на година. От 38 лева такса „Задължения към обществото“, 24,50 лева се падат на тях, допълни още той.

Председателят на КРИБ посочи още, че идеята за изкупуването на инвестицията от страна на държавата е на БСК. На този етап от Министерството на енергетиката са категорично против тази мярка

Неговото лично мнение е, че това не трябва да се случва, договорите не трябва да бъдат разваляни, но държавата трябва да спре да ги субсидира. „Включително и парите да бъдат върнати за периода, в който са били използвани“, допълни още председателят на КРИБ.

Той обясни, че БСК не са настоявали за „национализацията“ на двете централи, а са посочили мярката като възможност в процеса на преговорите с инвеститорите да бъдат търсени форми, за да бъде защитен интересът на потребителите.

Домусчиев повтори тезата си, изказана след срещата с ръководството на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) вчера, че от години в енергетиката има узаконен грабеж чрез подписването на договорите за двете „американски“ централи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
то не може...ама може да им вдигнат данъците, просто като се пробваха го направиха...според мен умишлено некадърно...но дори да е било некомпетентно некадърно не ги извинява:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
"Хотели на килограм се търгуват по родното мореДесетки хотели по морето фалираха, пуснаха ги на тезгяха. Заради слабия сезон, презастрояването и жестоката конкуренция, много от жадните за бърза печалба хотелиери спуснаха кепенците. Някои от тях заради непосилните вноски към банките отидоха при частни съдебни изпълнители, пише "Черноморски фар". "Хайде на чаршията! Има ли желаещи? :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Леви , дясни, средни .....каквито и да се самоопределят ще ги дерат до голо! :))) ха ха ха . В България работодателите ще бъдат само от запада. За БГ "бизнесмените" - зарзаватчийниците и кварталните кръчми! За толкоз акъл такъв бизнес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Е ..нали коментирахме че няма да се наложи да идва Маккейн? :)))) Оооо още колко много неща са невъзможни вече! Приятелската прегръдка на САЩ е ЖЕЛЯЗНА! Те си мислеха че само простолюдието ще го отнесе !? Голяма заблуда! Когато му одерат го голо вълната почват и тях ...до голо! Да върват да се оплакват на арменския поп ако искат! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 8 години
Еми направете го законово възможно :]Работата е малко болен здрав носи. То и с панелите е същото. Карате всички да плащат за кефа на избрани. Мхлювци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още