IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделките с жилища продължават да нарастват с устойчиви темпове

От най-големите градове единствено пазарът във Варна продължава да буксува заради отдръпването на рускоговорящите купувачи

10:51 | 15.10.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Лятната ваканция за жилищния пазар определено е била доста динамична. И броят на сделките, и ипотечното кредитиране продължават да растат с устойчиви темпове, показват данните на Агенцията по вписванията за третото тримесечие.

Единствено на пазара във Варна се наблюдават спадове, обясними с отдръпването на рускоговорящите купувачи. В София, Пловдив и Бургас обаче положителното развитие на икономиката се отразява пряко и на пазара на имоти.

Столицата остава най-динамичният и привлекателен пазар на имоти заради концентрацията на работни места. От началото на годината сделките в София се увеличават с 20 на сто спрямо периода януари – септември 2014 г. до над 16 800.

Консултантската компания Bulgarian Properties отчита и 6 на сто ръст на цените в София за деветмесечието до средно 781 евро за кв. м през третото тримесечие. През третото тримесечие цената на кв. м достига 794 евро при 780 евро през второто тримесечие и 750 евро година по-рано.

Данните на агенцията показват, че през третото тримесечие на годината сделките са се понижили с 14,5% спрямо второто предвид летния сезон, който като цяло не е толкова активен за пазара. На годишна база обаче ръстът достига почти 10 на сто.

При ипотеките спадът за тримесечието е 10 на сто, но на годишна база ръстът достига 26 на сто. Все пак увеличението е значително по-слабо спрямо предходното тримесечие, когато беше отчетен ръст от 39% общо на законните и договорните ипотеки.

Според консултантската компания най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, в кварталите, разположени в полите на Витоша, а също така и в „Младост“. Налице е интерес и към квартали като Витоша, Студентски град и Манастирски ливади, където има добро предлагане на имоти в сгради ново строителство на цени в диапазона 650-750 евро/кв.м.

През изминалите месеци значително се е съкратило и времето за продажба на имотите в столицата. Средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни спрямо 73 дни за второто тримесечие и 96 дни година по-рано, показват данните на компанията.

В Пловдив тенденциите на пазара на жилища наподобяват тези в София – сделките намаляват с 10% за тримесечието, но отчитат ръст от почти 5 на сто на годишна база. При ипотеките спадът за тримесечието е 4%, но ръстът на годишна база достига 29%.

Бургас е единственият от най-големите градове, в който сделките с имоти нарастват и за третото тримесечие спрямо второто, и на годишна база – със съответно 9% и 5%. При ипотеките увеличението е още по-силно – за тримесечието достига почти два пъти, а на годишна база – почти три пъти.

Единствено пазарът във Варна буксува през третото тримесечие, като отчита минимален спад спрямо второто и 4% понижение на годишна база. При ипотеките за тримесечието намалението достига 6%, но на годишна база е отчетен ръст от 17%. Това увеличение доказва, че на пазара в морската ни столица преобладават българските купувачи, които търсят външно финансиране, както и че вероятно част от ипотечните кредити са изтеглени за удовлетворяване на други нужди, а не за закупуване на жилище.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 16
OPASEN
преди 8 години
За скептиците - в статията са цитирани цифри от Агенцията по вписванията!!! А, бе, това не беше ли Служба по едно време ?! ...Усещате ли вече на къде духа вятъра, колеги - някои ще го разберат още сега, други малко по-късно, трети мнооооого късно, четвърти - никога!!!А аз това Ви го говоря от края на 2013 г. 8-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
След като толкова ти върви стоката защо я рекламираш като луд в investor.bg както и в capital.bg и Бог знае на още колко места?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 9
toto
преди 8 години
Извода за мен е че трябваше цените на жилищата да спаднат драстично, за да накарат банките да смъкнат космическите си лихви от преди 10 години! И това не важи само за България! Комбинирано с дефлация това прави покупката на имот в пъти по-изгодно в сравнение с 2005 например...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 18
skeptika
преди 8 години
останаха само Три ..всичко друго замина през пролетта на 2008 !лошото е , че някой чакаха "Вечното Чудо" - имот на 50 % ..и се нахен***ха здраво сега ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
studioaa
преди 8 години
Аврамчо, продаде ли хапартамента или още го продаваш от 2005 чак до сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 7
mick
преди 8 години
Купувай народе.. квадрата ще стане 2000евра.. че и повече, нищо, че навсякъде е мизерия и има десетки хиляди заключени и неизползвани имоти само в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 7
Hahoto
преди 8 години
Нищо не може да се прогнозира със сигурност. Ниската доходност от лихви и фалита на КТБ раздвижиха пазара. Всичко зависи от обстоятелствата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 26
skeptika
преди 8 години
Почваш да се Самоциитраш ..а това е не е добре..;)Много се харесваш ..Вечи си объркАл Рейса ;)прасв си зза Едно нещо:Банкит имат Кеш , трябва само да "отгатнеш" как си изкарват Банките Парите.....Жокер : "Нищо не е вечно , в т.ч и Лихвите по Кредитите" Високи лихви - Няма покупкино Лихвите има и Друга посока , Стимулираща .... а и ще трябва поне Две петилетки за да се изкарат излишните пари от обръщение ...това може и да не ти е ясно ...Банките нямат намерение да се Самоубиват....вдигайки лихивте по Кредитите ...... Ще са Принудени да ги държат Ниски докрая на Цикъла....2029 год дано няма КТБ - 2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 29 rate down comment 6
Mike Florida
преди 8 години
Гледам нещо много минусите цъкат! :)))))Но ми е интересно как някои си го представят, ръста в цените на имотите, при положение, че масовия българин забавят тегленето на ипотечни кредити.Как ще има ръст от тук на сетне, също така, когато имотите са поскъпнали 3-4 пъти повече, отколкото доходите на населението!Сигурно ще ги купуват с джанки! :)))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 5
Mike Florida
преди 8 години
Те нещата са много елементарни. Лесно може да ги анализираме!Банките държат ниски лихви, защото са натрупали кеш, а търсенето на кредити дори се забавя съществено(по данни на банките). От тук може да направим извода, че говорим единствено за локален пик, генериран от хора с високи доходи и натрупан кеш. Втората съществена причина, за предстоящ спад на цените е факта, че ръста от близо 10% на имотите, в последно време, изпреварва в пъти реалното увеличение на доходите в страната.Това са два доста солидни аргумента говорещи единствено за локален пик!Иначе има и един много черен сценарий, за имотите, с оглед на евентуална предстояща рецесия на европейската икономика. Аз съм му застъпник, но за сега, все пак този въпрос е доста дискусионен и няма смисъл да се обсъжда в контекста на цените на имотите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още