IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското външно министерство е внесло нота за проверките в "Лукойл"

Руската дипломация е изключителна и външният министър използва всяка възможност да създава внушения, смята Бойко Борисов

14:56 | 18.10.15 г. 18
Руското външно министерство е внесло нота за проверките в "Лукойл"

Българското правителство е получило нота от Министерството на външните работи на Русия относно митническите проверки в „Лукойл”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов по време на освещаване на нов православен храм в София, предаде БНР.

„Ние проверяваме всички петролни компании и когато направят нещо добро, като завода, инвестициите в Бургас, лично отивам, откривам, поздравявам ги. Когато проверяваме и търсим максимално доброто за потребителя, за гражданина, качествено, евтино гориво, мисля, че никой не може да се сърди за това и да ни упрекне”, допълни още той.

Борисов посочи още, че след като са започнали проверките, цените на горивата са намалели, а и по отношение на качеството има ”голямо подобрение”. Проверяват се и други компании, сред които Shell и OMV, но "ноти от родните им страни не са пристигали", става ясно още от думите на премиера. 

"Има си правила. Ако аз сега се намеся и кажа на митниците - недейте го правете, защото руснаците са ни пуснали нота, една минута след това вие ще кажете - защо премиерът се меси в работата на една институция. Вече и това го имам като обица на ухото в миналото, че спасих една бирена фабрика да не я тормозят. После с години се оправдавах", коментира Борисов, цитиран от БТА.

Премиерът заяви, че никой не е попречил на директора на "Лукойл България" заедно с представители на Българската петролна и газова асоциация да подадат в Прокуратурата сигнал срещу Агенция "Митници". 

„Многократно съм казвал, че руската дипломация е изключителна. В момента външният министър Лавров е най-добрият дипломат в света”, коментира още българският премиер пред националното радио. Според него руският външен министър използва всеки един случай да създава внушения.

„Ние няма да се поддадем на тях, тъй като винаги съм знаел, че както и православната ни църква и народа обича руския народ, както и самият аз. Но едното е история, памет, признателност, другото е сметки”, категоричен беше Борисов.

По-рано bTV съобщи, позовавайки се на свои източници, че посланикът ни в Москва Бойко Коцев е бил извикан да даде обяснения пред външното министерство относно възприемано от Москва „враждебно към Русия” поведение на българските власти.

Това се случва, след като премиерът Бойко Борисов и външният министър на Русия Сергей Лавров влязоха в задочен през медиите за това какво точно е казал нашият министър-председател на българо-американски форум в София, припомня bTV.

Според първия дипломат на Москва премиерът ни е обявил, че руски енергийни проекти са били спрени заради интересите на САЩ и подобни думи би трябвало да бъдат повод за срам. Борисов отвърна, че не е бил разбран правилно.

"Не ги ли е срам от техните братя, най-добри приятели, славяни, православни българи, да плащаме най-скъпия газ в Европа десетилетия наред. Така, че с цялото ми уважение към тях, да слушат по-внимателно какво съм казал", каза още Борисов в задочния си спор с Лавров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 18 rate down comment 0
Pronto
преди 8 години
Голяма четка направиха на Лукойл, докато министри барабар с председателя ББ се страхуват да принесат името лукового /и златево/, шумната им проверка доведе до безбожно вдигане на акциза на газта за готвене и отопление, от Русия извикали посланика ни да се обяснява за натиска. Днес РОвч ни обяснява как Лукойл било мачкано. Тцъ тцъ, много превантивно така. А една проверка не са му направили за неплатени данъци, примерно. От Румъния да се научим как се разследват злоупотреби с горивата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 3
dr.5rov
преди 8 години
Ох, дали ще доживея времето, когато нито руснаците ще смеят да ни пращат ноти за наши вътрешни въпроси, нито американците ще смеят да идват тук да ни дърпат ушите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 12
ratten
преди 8 години
"Мноо си ми е добре в Германия"...скоро и по-добре ще става там, ама троловете ще трябва и от там да бягат..http://***.investor.bg/web/456/a/sporen-zakon-za-trafichnite-danni-mina-prez-bundestaga-204346/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 28 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 8 години
Ако не ме лъже паметта, в Румъния запорираха собственост на "Лукойл" за над милиард долара. В България, тц.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 38 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
1. Ако цените на горивата при сегашните котировки не паднат с още 10-15% значи Бойко Борисов и Москва разиграват поредния театър.2. Много добре си спомням как тука цяла група лъжливи форумни русофилчета твърдяха, че Лукойл не била въобще руска компания. Сега нека отговорят щом не е руска защо руското външно министерство е внесло нота за проверките в "Лукойл"? И ако всичко е легално както се твърди какъв е проблема да бъде проверена рафинерията? И откога е против интересите на някоя държава да проверяват бизнес предприятията й? Англичаните, холандците или австрийците ЩО не внасят нота за проверките на SHELL и OMV?Руснаците просто източват България през цените на горивата и освен това чрез Лукойл са едни от най-големите контрабандисти в ЕС. Затова се правят на интересни руснаците и искат да отучат жалките българи да се опитват им пречат да си вършат престъпленията на българска територия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 22 rate down comment 3
MZ/X
преди 8 години
България не е руска губерния само спрямо теб, но според руснаците:Курица не птица и Болгария не заграница!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 29 rate down comment 4
fri
преди 8 години
Тия непрекъснато ни се месят в държавните работи.Някой трябва да ги постави на мястото им!- вече не сме им "задунайская уберния")
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 7
redcretin
преди 8 години
Мноо си ми е добре в Германия, радвам се че България леко полеко се измъква от влиянието на *** :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 30
ing5rov
преди 8 години
Ми супер , голям келепир като е американска...ама тебе ти е се две , можеш да си лаеш от Германия...тъй че не си интересен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 37 rate down comment 9
redcretin
преди 8 години
Отговорът е в едно изречение - България не е руска губерния :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още