IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ниските лихви по депозитите водят до ръст на алтернативите за спестяване

Засилва се търсенето на инвестиции във взаимни фондове, фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване и застраховки "Живот" със спестовен характер

12:32 | 19.10.15 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;УниКредит Булбанк</em></p>

Снимка: УниКредит Булбанк

Тенденцията за спад на лихвените проценти по банковите депозити доведе до по-голямо търсене на алтернативни форми за спестявания и инвестиции. Такива са инвестициите във взаимни фондове, фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване и застраховките „Живот“ със спестовен и инвестиционен характер, например. Това са едни от основните изводи от анализ на УниКредит Булбанк.

„Тенденцията на ниски лихви ще изчезне, когато Европейската централна банка и Федералният резерв на САЩ решат, че ги е страх от инфлацията, като вдигнат основния лихвен процент“, коментира главният изпълнителен директор на банката Левон Хампарцумян и допълни, че на първо място спестяват тези хора, които имат възможност да спестяват.

Директорът „Банкиране на дребно“ Цветанка Минчева подчерта, че към края на август 2015 г. спестяванията на сектор домакинства възлизат на 40,923 млрд. лв., като растат с 5% на годишна база. Тя обясни, че ръстът е по-бавен в сравнение с този през последните няколко години, но все още е на високи нива, които държат спестяванията на населението в банките.

Фактът, че към края на август лихвените проценти по депозитите паднаха до средно 1,58%, е една от предпоставките за увеличаване на търсенето на алтернативни спестовни източници.

Цветанка Минчева акцентира върху факта, че около 74% от клиентите на УниКредит Булбанк, инвестирали средства във взаимни фондове, са над 45-годишна възраст, докато тези на възраст 18-30 г. са само 3%.

Около 72% от клиентите, които правят инвестиции в доброволен пенсионен фонд, пък са до 45-годишна възраст, като по-голяма част от тях са семейните, ползващи ипотечен кредит от банката. Делът на клиентите от 18- до 30-годишна възраст е 23%. Освен това 54% от внесените суми са на клиенти над 45 години.

Факт е, че брутните постъпления от осигурителни вноски в ДПФ растат със 77% на годишна база за първото полугодие на 2015 г., а към края на юни среднопретеглената годишна доходност на ДПФ е 6,02%.

Друга тенденция има при търсенето на спестовни застраховки „Живот“ – те се предпочитат както от по-младите, така и от клиенти на средна възраст. Делът на клиентите на възраст 18-30 г. е 14%.

Доказателство за повишения интерес към този сегмент е близо 24-процентният ръст на животозастраховките до премии в размер на 52,6 млн. лв. При видовите продукти покачването при традиционните застраховки за пенсия или рента е от 32,11%, а при застраховките за образование на дете – от 8,27%. Най-голям ръст – от 125%, има при застраховките, свързани с инвестиционен фонд, като там премиите са в размер на 11,3 млн. лв., съдейки по данните на Комисията за финансов надзор.

Друг фактор, който благоприятства обстановката за търсене на алтернативни спестовни източници, освен ниските лихви, са сривовете на пазарите, които водят до поевтиняване на акциите, например.

От Pioneer Investments посочват, че турбуленциите на финансовите пазари откриват възможности за дългосрочни инвестиции, като моментът е особено подходящ за това.

„По-ниските цени сега биха донесли по-добра доходност в бъдеще“, правят изводи от Pioneer Investments в свой анализ. Анализаторите на компанията са позитивно настроени спрямо акциите в Европа и Япония, както и за някои европейски облигации.

От компанията смятат, че американските акции не са подценени, а някои кредитни пазари са неспокойни. Според тях евентуално задълбочаване на икономическите проблеми в Китай би се отразило на цените на редица стоки и на развиващите се пазари.

Директорът „Маркетинг и клиентски сегменти“ в УниКредит Булбанк Крум Алексиев подчерта, че ключов момент при решенията за спестяване е да се инвестира възможно най-рано.

Той подчерта, че доходът от взаимните фондове все още е необлагаем, а инвестициите в ДПФ и в животозастраховки предлагат данъчни облекчения.

Алексиев говори и за фондовете с целева доходност, които Pioneer Investments предлага. Те дават възможност за периодично плащане на дивиденти, инвестиция в добре балансиран портфейл от първокласни финансови инструменти. При тях в началото на всяка година се определя предварителна цел за периодични плащания, но която не е гарантирана.

По време на дискусията стана ясно, че 1% от клиентите на УниКредит Булбанк, или 100 хил., използват алтернативни спестовни източници. Обемът на средствата под управление е 250 млн. лв. при 6 млрд. лв. депозитна база. От банката отчитат двоен ръст на клиентите, търсещи продукти, алтернативни на депозитите, спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 34 rate down comment 8
skalpel88
преди 8 години
Инвестиционни фондове му е майката, това е положението. Лихвите по депозитите са мега ниски... преди малко коментирахме тази статия http://karollcapital.bg/blog/koya-banka-dava-nay-visokite-lihvi-i-kakvo-e-vazhno-da-znaem-ako-tarsim-visoka-dohodnost/ и във форума... чичко Уорън Бъфет знае най-добре ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Айде кажи бе Боже, къде не е прав Императора в случая? И мен ме нерви като почне да ми превъзнася пенЦионните фондове и да хейти мангaлите, но в случая е 100% прав - казвам го от ЛИЧЕН опит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 17
toto 2
преди 8 години
Двамата преди мен изказали се ,са егати разбирачите ...Императорът даже е и застраховател ...Боже боже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 8
melon
преди 8 години
Да съвсем друга - като приспаднат таксите и при умерено растящ пазар са губещи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 50 rate down comment 9
Императорът
преди 8 години
Не че нещо -ама кой луд ще си направи СПЕСТОВНА Застраховка живот като алтернатива на депозита - да "инвестира" 20 000 и да получи накрая 18-19 000? ЗС с инвестиционен фонд е съвсем друга работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още