IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разширяването на стимулите на ЕЦБ - не дали, а кога

В четвъртък предстои заседанието на ЕЦБ, което внимателно ще се следи от инвеститорите

08:18 | 21.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Все още не е минала и една година от началото на агресивната програма за количествени облекчения на Европейската централна банка (ЕЦБ). Над икономистите във Франкфурт обаче вече расте натискът да разширят стимулите, пише MarketWatch.

В четвъртък е заседанието на ЕЦБ, което внимателно ще се следи от инвеститорите. За тях изглежда въпросът е не дали, а кога банката ще предприеме такъв ход. Миналата седмица Евростат отчете отрицателна инфлация (-0,1%), което е лоша новина както за ЕЦБ, така и за перспективите пред икономическия ръст в региона.

Ролята на ЕЦБ е да гарантира стабилност на цените във валутния съюз, което означава цел за инфлацията малко под 2%. Такава стойност не е имало от януари 2013 г.

„Дефлацията през септември увеличава натиска върху ЕЦБ да разшири мерките за стимули при заседанието си на 22 октомври“, казва Хауърд Арчър, главен икономист в IHS Global Insight.

Програмата за изкупуване на активи на стойност 60 милиарда евро месечно започна през март тази година и планът е да продължи до септември 2016 г. Президентът на ЕЦБ Марио Драги обаче подчерта, че институцията е готова да действа, за да се справи със заплахата от ниска инфлация.

Няколко представители на националните централни банки заявиха неотдавна, че е прекалено рано да се прецени точно дали са необходими още облекчения, или вече обявената програма за изкупуване на облигации на стойност 1,1 трилиона евро ще проработи. 

„Предвид подновения спад на инфлацията трябва да внимаваме за втора серия ефекти от ниските цени на петрола или от грешна преценка на ситуацията в Китай“, заяви миналата седмица Ив Мерш, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ.

Именно сривът на петрола, който поевтиня с над 50% от лятото на 2014 г., стои зад слабия темп на инфлацията в голяма част от развитите икономики. Дефлацията затруднява правителствата и домакинствата в изплащането на дълговете им, вреди на потреблението и в случая на Япония например - доведе до висока безработица и забавен икономически растеж.

Въпреки че в момента целта на ЕЦБ за 2% инфлация далеч не е постигната, няма кой знае колко голям натиск банката веднага да разширява програмата за количествени облекчения“, пише в бележка на икономистите от Citigroup. “Все пак очакваме затягането на финансовите условия през последно време да накара управляващия съвет да преразгледа редица политики и да е готов да действа, когато е необходимо. Още една серия облекчения е основният сценарий за последното заседание за годината на 3 декември”, казва Citigroup.

Въпросът дали още стимули ще повлияят добре на растежа и на инфлацията в еврозоната е обект на разгорещен дебат, отбелязва MarketWatch. Обикновено такива програми вдигат нагоре цените на активите, отслабват обменните курсове на валутите и като цяло съживяват икономиката.

Колумнистът от MarketWatch Матю Лин обаче посочва, че малко от това се е случило в Европа. Еврото се търгува за 1,1353 долара, което е далеч над прогнозите отпреди шест месеца, а икономиката остава забавена.

Дейвид Блум, директор по валутните стратегии в HSBC, очаква ЕЦБ да въведе допълнителни мерки за облекчаване през идните месеци, но изразява съмнения дали те биха имали действителен ефект.

ЕЦБ ще обяви решението си на 22 октомври, след което президентът на институцията Марио Драги ще има пресконференция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Раде правиш ли разлика между милиарди и трилиони ???Тя разликата е само три нули дето се вика нищо работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Има хора, които когато видят стена пред себе си, предпочитат да натиснат газта, а не спирачката!Разбира се, резултата след това, винаги е "очакван"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Айнщайн е дал добро определение за лудост - когато с едни и същи методи се очакват различни резултати Но може да става въпрос за психопатии или просто банкстерите не искат да си признаят факта ,че ''системата'' е грешна Хубавото е ,че проф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) го казва - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система (коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsЕстествено го казва меко дълбока реформа на свет.финан.система и в коментар 2 съм дал статии на г-н Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС За През 2011 г. книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality и казаното от него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 5
Tyrista
преди 8 години
more QE from Mr Draghi on Thursday
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още