IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Люмиер" в НДК става постоянно кино

До два месеца ще има киномашина, съобщи директорът на НДК Мирослав Боршош

15:59 | 19.10.15 г.
"Люмиер" в НДК става постоянно кино

"Люмиер" става постоянно действащо кино - до два месеца ще има киномашина, съобщи днес пред репортери директорът на НДК Мирослав Боршош, цитиран от БТА.

В "Люмиер" ще са част от прожекциите на 6-тия фестивал на американското независимо кино So Independent (22 октомври - 1 ноември), между които софийската премиера на "Семейни реликви" на Иван Черкелов, с който бе закрит 11-тият фестивал за българско кино в Ню Йорк.

За първи път на So Independent ще има специална галапрожекция на български филм, отбеляза актрисата Жана Караиванова, инициатор на фестивала и изпълнителка на една от ролите в "Семейни реликви".

Откриването е на 22 октомври с "Mistress America" в кино "Люмиер". По време на фестивала ще бъдат показани 24 филма, създадени в последните две години - документални и игрални, със силни художествени и социални послания. Прожекциите са още в кино "Одеон" и Дома на киното.

Друга новост е наградата "Независим дух на София" - за документален и за игрален филм.

Победителите тази година ще бъдат определени от публиката, а от догодина ще има жури.

Българи, които правят кино в Америка, ще са в центъра на вниманието на фестивала. Изабела Ценкова, продуцент на номинирания за "Оскар" документален филм "Глутницата" на Кристъл Мозел, ще дойде за премиерата на филма на фестивала. Тя ще води и майсторски клас за млади кинематографисти и студенти в рамките на SО Academy.

В академията ще участва и проф. Джери Карлсон от Ню Йорк, специалист по латиноамериканско кино. Той ще представи трите кубински филма в програмата - новост за фестивалния афиш, включени по повод на възобновяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба.

Трите филма са силни, зрелищни, с награди на публиката и от фестивали и поставят важни за сегашната ситуация в Куба въпроси, която наподобява началото на промените в България през 80-те години, каза киноведът Боряна Матеева, специалист по латиноамериканско кино.

Организатори на So Independent са "Юнайтед продъкшън", Фондацията за българско-американски културен обмен и фондацията "Българска култура в чужбина". Партньори на шестото издание на So Independent - София, са Столичната община, МВнР, НДК, Националният филмов център.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още