IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ остави лихвите непроменени

Експертите в институцията във Франкфурт оправдаха очакванията на анализаторите

14:54 | 22.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

На днешното си заседание в Малта Управителният съвет на ЕЦБ взе решение лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение да останат непроменени – съответно 0,05%, 0,30% и -0,20%.

Председателят на ЕЦБ ще направи коментар относно причините за приетите решения на пресконференция днес от 14:30 ч. централноевропейско време (15:30 българско).

Решението на ЕЦБ до голяма степен оправда очакванията на анализаторите. Сега пазарите ще очакват пресконференцията на Драги, на която президентът на ЕЦБ може да намекне дали институцията има намерение да промени политиките си при следващите си заседания, включително дали ще разшири програмата си за количествени облекчения.

Еврозоната отчете дефлация през септември, което беше първото свиване на потребителските цени от март насам. Изглежда в ЕЦБ няма пълен консенсус за това, как институцията трябва да процедира оттук нататък. През седмицата преди заседанието представителите на банката изпращаха по-скоро смесени сигнали, коментира WBPonline.

Гуверньорът на Австрийската централна банка Евалд Новотни заяви миналата седмица, че „необходимостта от допълнителни инструменти за стимулиране на инфлацията е очевидна“. Същевременно други икономисти от ЕЦБ казваха, че подобни стъпки биха били прибързани. Самият Новотни заяви в понеделник, че трябва да се изчака поне до септември 2016 г., когато приключва действащата програма за стимули, преди да се вземе решение за разширяване на количествените облекчения.

Мнозинството икономисти смятат, че ще отнеме повече време от очакваното, докато инфлацията набере инерция и се доближи до заложената от ЕЦБ цел от 2%, коментира FT.

Изданието припомня, че на пресконференцията през септември Драги намекна за съществуването на планове за нова серия стимули. Евентуалното разширяване на съществуващата програма трябва да противодейства на последиците от забавения икономически растеж в развиващите се икономики.

Програмата на ЕЦБ за изкупуване на активи на стойност 60 милиарда долара месечно започна през март тази година и би трябвало да продължи до септември 2016 г. 

Има различни прогнози за възможните ходове оттук нататък. Някои анализатори смятат, че решение може да има още при следващото заседание през декември. ЕЦБ може да реши да увеличи количеството изкупувани активи всеки месец или пък да разшири списъка с различни видове активи. В момента това са предимно държавни облигации.

Фактор, който експертите в ЕЦБ, нито могат да игнорират, нито да повлияят, е моментът, в който Федералният резерв на САЩ реши да вдигне лихвените проценти за пръв път от 2006 г., отбелязва Bloomberg. Марио Драги и колегите му в институцията във Франкфурт нерядко са казвали, че ЕЦБ и Фед се движат по различни пътища.

Ако американската централна банка отложи вдигането на ставките заради забавянето на световната икономика, това може да постави ЕЦБ под натиск да разшири програмата си за стимули. Икономистите, анкетирани от Bloomberg, смятат, че Фед ще вдигне лихвите на заседанието си на 16 декември.

Решаващ фактор са и икономическите прогнози. ЕЦБ предстои да публикува подновените си оценки през декември и всяко понижение се превръща в още една причина да се разшири програмата за количествени облекчения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 2
iivanoff
преди 8 години
а ето ти потвърждение от април 2014г, че 6месеца от преди ти да започнеш да мислиш пишейки, аз вече подсказах, че очаквам скоро КУ в ЕС /пост 1/ http://***.investor.bg/news/comments/170473/338/а ето ти потвърждение, написано преди 1месец, че очаквам увеличаване /а не намаляване, както ми вменяваш/ на КУ в ЕС следващата и по-следващата година /пост 1/http://***.investor.bg/evropa/334/a/lagard-namirame-se-v-proces-na-vyzstanoviavane-chiito-ritym-se-zabavia-203062/А за другите ти Алогизми - ето:"не можеш да вземеш нещо от човек , ако той го Няма" - можеш, като му вземаш всичко което изработва докато живее нямайки нищо! Следвателно можеш да накараш някой който няма нищо да изтегли кредит, който да му вземеш и да го оставиш да излплаща с труда си!Ха, ама те банките всъщност точно това правят... и то под различна форма в целия свят :)))))))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
iivanoff
преди 8 години
Първо, да и дам един съвет: Прочети пак първия ми коментар, ама без да мсилиш "от името на страха си" ! - подсказвам - аз не казвам "рано е разбира се!" за увеличаване на ОЛП, или спиране на КУ /това е троя страх и затова реши че това казвам/!Аз казвам "рано е разбира се!", за ТОВА КОЕТО ПИШЕ В СТАТИЯТА - коментирам нея а не страха ти :)))))))))))))Ето: "Драги намекна за съществуването на планове за нова серия стимули." ... " това може да постави ЕЦБ под натиск да разшири програмата си за стимули. "Та ако РАЗБРА КЪДЕ ти е грешката, искаш ли да продължим разговора :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
skeptika
преди 8 години
знаеш , че Не е точно така ;) ;)Маймуните ги Нямат тези 940 млрд...не можеш да вземеш нещо от човек , ако той го Няма !! ;)ето потвърждение на думите им...знаеш как да прочетеш публикацията , нали ;)http://***.investor.bg/evropa/334/a/biser-manolov-evroto-shte-padne-pod-110-dolara-204640/Тези пари ще се изтеглят Постепенно..за 13-15 год.за да няма сътресение в Системата...Лекарството е Инфлация ..комплексна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 3
iivanoff
преди 8 години
От това че ЕЦБ рефинансира Системата с ХХХ млрд. Евро, как следва, че цикъла ще е до 2028 - 2030 год :)))))))))))))))))))))Не искам да те питам де, ама не се издържах :)))ТБ ако запътуват занякъде, винаги могат от името на маймунките да ГИ спасят - с тяхните пари де, е в заем де :))))))))))))Така че, запътуването е само за маймунките... ама те са винаги пътник де: ))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
skeptika
преди 8 години
Колега , не забравяй , че ЕЦБ рефинансира Системата с 940 млр Евро...тези пари Ще са Вътре до края на цикъла ..2028 - 2030 год !!!Пипнат ли лихвите...Търговските банки ще пътуват Надолу
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 8
iivanoff
преди 8 години
рано е разбира се! - за да "изглежда процеса" нормално естествен, трябва да става бавно! всяка рязка промяна ще кара маймуниците да подскачат, а подскачането ще им позволи да се усетят... и за усещането също е рано! усещането се позволява, само когато се премахва старото, а тогава трябва да е вече готово новото..."Изглежда в ЕЦБ няма пълен консенсус" - 'нищо не е такова каквото изглежда, но и обратното на него не е' :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още