IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Страните износителки на петрол трябва спешно да свият разходите си

В доклад на фонда пише, че краткосрочната прогноза за региона е белязана от геополитическите развития и динамиката в цената на петрола

17:40 | 22.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Политическата нестабилност в Близкия изток и резкият спад в цените на петрола показват, че страните износителки на суровината трябва  спешно да оптимизират разходите си. Това пише в последния доклад на Международния валутен фонд (МВФ) за региона, цитиран от CNBC.

Прогнозата на фонда за икономическия ръст в Близкия изток, Северна Африка, Афганистан и Пакистан е 2,5% през 2015 г. - по-малко от 2,7% през 2014 г и с 0,5 процентни пункта под по-ранните очаквания, обявени през месец май.

Загубата на инерция в икономическия ръст до голяма степен се дължи на срива в цените на петрола, започнал през юни 2014 г. и на задълбочаващата се политическа криза в Близкия изток, разкъсван от конфликти.

В доклада на МВФ пише, че краткосрочната прогноза за региона е белязана от геополитическите развития и динамиката в цената на петрола.

Регионалните неясноти, произтичащи от сложните конфликти в Ирак, Либия, Сирия и Йемен, натежават на доверието, а ниските цени на петрола оказват своето влияние върху икономическата активност в държавите износителки“, смята фондът. 

Страните износителки като Саудитска Арабия, Иран, Ирак, Кувейт, Катар, Обединените арабски емирства и Либия – всички членки на ОПЕК – преживяха и рязък спад в приходите. Въпреки натиска над правителствата ОПЕК засега отказва да свие добива и по този начин да подкрепи цената, тъй като не иска да изгуби пазарния си дял.

МВФ прогнозира, че страните износителки на петрол в Близкия изток ще продължат да бъдат изправени пред ниски цени, а приходите от износ в региона (с изключение на Афганистан и Пакистан) ще намалеят с 360 милиарда долара тази година.

Саудитска Арабия – най-голямата държава в ОПЕК и на практика лидер на картела – ще запише бюджетен дефицит от 21,6% от БВП през 2015 г., смята МВФ.

Тъй като понижението в цената на петрол вероятно ще е голямо и продължително, износителките ще трябва да променят разходите си и политиките си, за да гарантират фискална устойчивост и за да си осигурят място за политически маневри“, пише в доклада на фонда. Експертите подчертават, че в момента плановете за реформи в повечето страни от региона не са достатъчно ефективни, за да се справят с фискалното предизвикателство.

Освен това МВФ заяви, че конфликтите в региона изглежда ще са по-продължителни от очакваното и ще повлияят на растежа в засегнатите държави.

Макар че цялостната перспектива пред Близкия изток е мрачна, страните вносителки на петрол като Египет, Йордания, Сирия и Ливан може да извлекат полза от ниските цени, както и от икономическите реформи и подсиления растеж в еврозоната, смята МВФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
През последните 40год. се наблюдаваше зависимост между цената на петрола и БВП тоест когато падаше цената на петрола растеше БВП но сега няма да стане номера.Като цяло стратегията на САЩ беше да свалят цената за да фалират Русия(но Суадитска Арабия с 21% дефицит може да фалира)и за да се качи БВП както и да дават по-малко пари за внос на петрол защото САЩ внася около 45% а ЕС около 80% от консумираният петрол Лошото на ниската цена на петрола е ,че приспива хората и електр.коли стават скъпи и т.н. Идва петролна катастрофа - петролната катастрофа - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231,и съм обяснил какво трябва да се направи за да не стане хаос и войни(коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsЗапочва се със забрана на офшорките ,данък върху лихвите по държ.дългове и ''данък Тобин'' с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още