IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Caterpillar отчете по-слаби финансови резултати от прогнозите

Печалбата на компанията продължава да спада заради срива на цените на суровините

15:46 | 22.10.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Caterpillar Inc., най-големият производител на машини за строителния и минния сектор, отчете печалба за третото тримесечие, която се оказа под очакванията на анализаторите, след като сривът на цените на суровините е ограничил търсенето от компании за металообработка и енергийни фирми, съобщава Bloomberg.

Нетната печалба се е понижила до 62 цента на акция спрямо 1,63 долара миналата година, заяви базираната в Пеория, Илинойс, компания. Печалбата без единичните ефекти възлиза на 75 цента на акция, което е малко под средната оценка за 77 цента на 19 анализатори. Продажбите са спаднали до 11 млрд. долара от 13,5 млрд. долара, което също е под оценката за приходи от 11,3 млрд. долара.

Сривът на цените на суровия петрол се отрази негативно на сондиращите компании, а забавянето в Китай, най-големия консуматор на енергия и метали, доведе до пренасищане от метали, което остави минните клиенти на Caterpillar с неизползвано оборудване. Световните инвестиции в медните мини ще се понижат до 11,1 млрд. долара през следващата година, най-ниското им ниво от 2007 г. и по-малко от една трета от разходите през 2012 г., твърди Citigroup.

“Само вижте броя на кладенците и цените“ в енергийната индустрия, казва Карън Убелхарт, анализатор за Bloomberg Intelligence в Ню Йорк, в интервю преди обявяването на резултатите. „Нищо добро няма там“.

Световното потребление на стомана се е свило с 1,7% през тази година, заяви Световната асоциация по стомана на 12 октомври. Търсенето на суровината в Китай, която употребява половината от световното предлагане, през тази година ще спадне за пръв път от 1995 г. насам, твърди China Iron & Steel Association. Производството е спаднало с 1,3% през първата половина и ще се понижи до 807 млн. тона за годината от 816 млн. тона през 2014 г., посочва още асоциацията.

Акциите на Caterpillar поевтиняха с 3,3% до 67,36 долара за брой преди старта на редовната търговия на Wall Street.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
нема страшно ше дълдисат пак, щото суровини и трактори не се печатат ...... аз кат ти каам, че тея Сашш са чао вие не та не ееее ок .... :)) Праат сечено като смъкват суворините на някои държави а всъщност си го наковаха сами !! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
Misho ILIEV
преди 8 години
CAT сега са +2.1% на $70.35.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
Еми то бъзикането на борсата води до обратни последствия, то тва се връща като бумеранг. Така е дам "Кой копае гроб другиму, сам пада в него" .....Нищо баба ви Джелен да ви принтира повече суровини и трактори ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още