IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Какви са дяловете на енергийните източници в страните от ЕС?

Австрия е страната, която разчита най-много на енергия от възобновяеми източници, а Франция - на ядрена енергия

13:18 | 23.10.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Даловете на електроенергия, генерирани от различни енергийни източници, са се изменили значително в Европа през последните две десетилетия, коментира Visual Capitalist.

Най-отличителният момент е спадът на потреблението на изкопаеми горива. Общият дял на нефтени продукти и твърди горива (т.е. въглища и шистов петрол) се е понижил от 65,1% от общото потребление през 1990 г. до 50,6% през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Великобритания, викаш - много имала - по същата таблица - 16% :)Колкото до 90%, трябва да си *** да твърдиш подобно нещо. Няма държава в ЕС с 90% дял на ВЕИ в производството на ел.енергия.Ако много упорстваш, погледни си Евростат, аз вече го проверих.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
bgMan
преди 8 години
Великобритания, Норвегия, Дания, Холандия и особено Швеция имат много ВЕИ инсталации. Швеция преди 1-2 години стана първата държава в света независима от петрола. Там ВЕИ сигурно са 90%, главно от перки и от инсталации за изгаряне на ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Направих си труда да сметна - воала - наистина средната стойност долу е средно от числата в колонката. Пълен абсурд ! Иле смехория. Или некомпетентност !Средният дял, уважаема госпожице, се смята като всичката зелена енергия в ЕС се раздели на цялото производство. Тогава се оказва (по данни на Евростат) - 23%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Силно се съмнявам в числата от последната таблица. Според нея средният дял на възобновяемите енергоизточници в ЕС е близо 31%. Това няма как да е вярно, при положение, че първите 3 икономики - Германия, Франция и Великобритания са с около 20%. При това само те трите вероятно формират 60-70% от БВП на ЕС и имат общо население около 210 млн. души, при положение, че целият ЕС са 450 млн. Добавете още една Полша с 40 млн., Румъния с 25 млн. И двете с по 15=30%. Добавете Белгия и Холандия с 12-15% дял на ВЕИ. Ако щете и БГ, и Чехия. Как за Бога получиха 30% дял - ясно е как - няма тегла в смятането. Норвегия с 4 млн население и Германия с 83 - еднакво тегло. Изобщо не знам откъде е таблицата и кой е превеждал, но Виктория за пореден път демонстрира пълна липса на самокритичност и бих казал безхаберност към поднесената информация. Това е несериозно, още повече за медия от ранга на *** !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Щеше да е интересно да сложите и средната цена на тока за всяка държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още