IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитната активност се раздвижва във всички сегменти през септември

Само потребителското финансиране обаче е на плюс за 2015 г.

15:23 | 23.10.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

След края на активния летен сезон кредитирането по всички сегменти се раздвижва. От началото на годината основният двигател на кредитния банков бизнес е търсенето на потребителски заеми, тъй като само потребителското финансиране е на плюс за 2015 г. При фирменото и жилищното кредитиране няма ясна изразена тенденция, но добрата новина е, че лошите кредити най-вече в тези сегменти продължават да намаляват.

В деветия месец на 2015 г. търговските банки са отпуснали със 7,42 млн. лв. повече потребителски заеми спрямо август, когато обемът на раздадените кредити с цел потребление се повиши с минималните 1,53 млн. лв. На годишна база повишението е в рамките на 11 млн. лв.

Ръстовете в абсолютно изражение са от едва 0,1% на месечна и 0,15% на годишна база, но само този сегмент остава на положителна територия за годината. Общият обем на потребителското финансиране възлиза на 7,369 млрд. лв., показва паричната статистика на Българска народна банка (БНБ).

Същевременно жилищното кредитиране бележи леко увеличение от 0,06% на месечна база, или с 5,4 млн. лв. до 8,688 млрд. лв. На годишна база статистиката обаче отчита понижение от 1,6 на сто, или със 141,7 млн. лв.

Другите кредити, към които се причисляват всички останали видове кредити, предоставени на домакинствата, включително за обучение и лечение, нарастват със 7,3 млн. лв. до 744,6 млн. лв. Месечният прираст е в рамките на 0,99 на сто, но на годишна база спадът е от 9,46 на сто. Според методологията на БНБ в показателя се включват и всички кредити с търговска или производствена цел, както и кредитите на нетърговските организации, обслужващи домакинствата (НТООД).

През септември банките са отпуснали с 50 млн. лв. повече кредити за фирми спрямо август. Това е ръст от 0,23%, като в края на месеца общият обем на фирмено финансиране, без овърдрафтите, възлиза на 21,37 млрд. лв.

Общият кредит се равнява на 197,4 млн. лв., но 147,4 млн. лв. от сумата представляват раздадените фирмени овърдрафти. При тях покачването е от 1,58% на месечна база до 9,49 млрд. лв. Тук и самите търговски банки очакват увеличаване по тази линия, успоредно с прогнозата за нарастване на обема на дългосрочните кредити.

Само при финансовите предприятия, сред които попадат пенсионни фондове, инвестиционни посредници, застрахователни компании и други небанкови финансови институции, повишението е в рамките на 10 млн. лв. за месец до 1,211 млрд. лв.

Търсенето на кредити като цяло остава слабо въпреки тенденцията за спад на лихвените проценти по заемните средства. Трендът може би ще остане такъв, съдейки по нагласите на самите финансови посредници.

Резултатите от тримесечното издание „Финансов сектор: оценки и очаквания” на дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерството на финансите показват, че 35,3% от анкетираните очакват банките да се фокусират основно върху подготовката за прегледа на качеството на активите и да оптимизират финансовите си показатели за сметка на кредитната дейност. Това ще доведе до занижени нива на кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Бравооооооооо, венсеремос, който оцелее след кредитиране от българска банка ще черпи :)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Hahoto
преди 8 години
Корпоративното кредитиране у нас се е свило с 14,6% през септември на годишна база. Заемите на бизнеса в България в края на деветия месец на 2015 г. възлизат на 30,859 млрд. лв., показва паричната статистика на Българската народна банка (БНБ). Лек спад от 1,4% има и в заемите на домакинствата, като те са в размер на 18,338 млрд. лв.Кредитите за нов дом са с 1,6 на сто по-малко през септември на годишна база и се изчисляват на 8,688 млрд. лв. Потребителските такива са 7,369 млрд. лв., като те регистрират почти незабележимо повишение от 0,2 на сто.Данните на БНБ показват, че независимо от ниската доходност депозитите на неправителствения сектор са нараснали през септември с 3,4% и към края на месеца са общо 60,941 млрд. лв. Влоговете на компании са 16,849 млрд. лв. или с 3,9% нагоре.Заедно с това изглежда ниската доходност по депозитите не плаши толкова българските домакинства. Техните банкови влогове са се увеличили с 4,8 на сто през деветия месец на годината в сравнение със същия период на 2014 г. до 41,078 млрд. лв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
evraliko
преди 8 години
Не са кухи. Има много средства и го знам отлично това. Просто няма добри проекти. Но не ми е ясно защо например при едно жилищно кредитиране, където си има обезпечение, процентите не падат под 5%, а би трябвало да са 3,5-4,5% ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 1
Mito Karamitov
преди 8 години
Г -н КолеФФ,"При фирменото и жилищното кредитиране няма ясна изразена тенденция, но добрата новина е, че лошите кредити най-вече в тези сегменти продължават да намаляват."Къде го видяхте това - защо ги няма цифрите????:)))))Или звездите Ви го говорят или такива са опорните точки оФФФцете да не се коркат:))До evralikoНяма да намалят спреда защото баММките са кухи приятел - напротив още ще се дига"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 2
evraliko
преди 8 години
Ами да си намалят лихвите по кредитите. Спреда между лихвата по привлечените средства и лихвите по кредитите продължава да се увеличава, а искат да теглим кредити. Спреда би трябвало да е 2,5-3% за да е доволна банката. Така че смятайте на колко трябва да са %-те по жилищните кредити, ако ресурса ти излиза на 0,5%. Много банки не дават повече от 1% по годишни депозити, а в същото време искат за жилините кредити над 5%. Е няма как да стане. Мерси!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още