IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москва и Вашингтон с нов кръг разговори за Сирия

Сергей Лавров и Джон Кери ще се срещнат днес във Виена

15:09 | 23.10.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Москва и Вашингтон с нов кръг разговори за Сирия

Външният министър на Русия Сергей Лавров ще разговаря днес за войната в Сирия с американския си колега Джон Кери във Виена, съобщава АП.

Към двамата ще се присъедини и саудитският външен министър Адел ал-Джубейр, както и турският му колега Феридун Синирлиоглу.

Вашингтон, Рияд и Анкара подкрепят групите, които се борят срещу президента на Сирия Башар Асад, и искат обяснения от Лавров след изненадващата визита на Асад в Москва тази седмица.

На 30 септември Русия предприе въздушни удари в Сирия, припомня агенцията. Международната коалиция, водена от САЩ, която също осъществява въздушна операция в страната, обвинява Москва, че атакува опозицията на Башар Асад. Според САЩ намесата на Русия в близкоизточната страна само ще удължи сраженията и ще увеличи бежанския поток.

Москва обаче се защитава, като посочва, че поразява цели на “Ислямска държава”. Кремъл предприе и атаки с крилати ракети от Каспийско море.

Вашингтон и неговите регионални съюзници отдавна настояват, че Асад трябва да си отиде, за да има някакъв шанс за политическо решение на ситуацията. Москва обаче смята, че първо трябва да се победят “Ислямска държава” и другите терористични организации, които действат на територията на Сирия, за да може да се говори за политически преговори и реформи. САЩ обаче настояват, че именно Асад стои на пътя на политическите преговори.

Изненадващо посещение на Асад в Москва във вторник - първото му известно пътуване в чужбина от началото на сирийския конфликт през 2011 г., поставя Кремъл в позицията на по-силния. Путин, който се намира в дипломатическа изолация заради кризата в Украйна, отиде на дипломатически блиц в навечерието на посещението на дългогодишния му съюзник в Близкия Изток.

Докато всички страни изглеждат окопани в своите позиции, анализаторите смятат, че някои противници на Асад изглежда са смекчили своите и вече допускат поне временното му оставане на власт.

Сирия ще доминира като тема във Виена, но Лавров и Кери ще разговарят и с представители на Европейския съюз и Организацията на обединените нации за последния кръг от израелско-палестинското насилие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
След още няколко кръга, няма да има какво да дискутират :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
За каква изолация говорите на Путин?Това, че самопровъзгласилите се за господари на света се опитват да въртят камшика и европейските пуделчета джафкат в синхрон, не е причина да се говори за изолация!На срещата на ООН, не видяхте ли записи, как държавни глави буквално търсят контакт с Путин?Никой не се затича към Обама или Оланд!Путин е държавникът, който дай боже да промени света към по-добро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още