IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството започва да работи за промени в Изборния кодекс

ЦИК трябва да е гъвкава и да намери изход от кризисната ситуация, призова Томислав Дончев

14:16 | 26.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Правителството започва да работи за промени в Изборния кодекс

От утре основната тема ще бъде промяна в изборното законодателство, коментира по време на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът Томислав Дончев. Причината за това е „кризисната" по думите му ситуация, която се получи с обработката на изборните книжа – 36-ма души от секционни комисии са получили здравословни проблеми, прегледани са в болнично заведение, а седмина и хоспитализирани, в резултат на дългото чакане в зала Арена Армеец. 

Дончев беше категоричен, че разговорите за промяна в Изборния кодекс трябва да започнат именно сега, когато „уроците са още пресни“, а не 2-3 месеца преди следващите избори.

Според него основната причина за неразбориите около местния вот е изборното законодателство, а именно намаленият състав на общинските избирателни комисии (ОИК), което е основен проблем за големите населени места, както и „чувствителната процедура за избор на кметове в по-малките населени места“.

Виецепремиерът посочи и някои казуси, граничещи с абсурда – в редица населени места има двама души, които трябва да изберат кмет. „Демокрацията ни е скъпа, но не чак толкова“, каза Дончев.

Той поясни, че ще бъдат направени анализи на ситуацията и ще се пристъпи към изготвяне на промени в законодателството. За Дончев от промяна се нуждаят и изборните книжа – например протоколите, които също са затруднили процеса. В много случаи е имало сгрешено попълнена документация, което е наложило повторното им попълване и това също е забавило обработката на данните.

По-рано днес от Министерския съвет излязоха с предложение книжата да бъдат поверени за охрана на Министерството на вътрешните работи (МВР) и председателите на секционни комисии да бъдат освободени. Общински комисии и Централната избирателна комисия (ЦИК) са възразили срещу тази възможност.

В тази връзка Дончев призова институциите да са гъвкави и да не се взират в буквата на закона, за да бъде намерено решение на създалата се ситуация.

Той беше категоричен, че вотът няма да бъде опорочен и резултатите няма да бъдат манипулирани при това положение.

Дончев декларира, че всичко, което зависи от правителството за нормалното протичане на изборния процес, е било направено. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Дончев, да ви е хрумвало че цирка се гледа за забавление и никой не ви взе насериозно и тоя път? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
pass
преди 8 години
Нека да дадат изборните книжа на г-н Цветанов и той ще ги пази, а хората да си ходят. Може да повикат и някой друг депутат от ГЕРБ, от онези които преди няколко години мъкнаха чували с бюлетини по тъмна доба, и те имат опит с бюлетините. И така след няколко дни ще ни се кажат резултатите, колко му е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още