IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ получи 0,47% средна доходност за 3-годишните книжа*

Този път ведомството одобри всички поръчки за облигациите с номинал 150 млн. лв.

17:44 | 26.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ получи 0,47% средна доходност за 3-годишните книжа*

Министерството на финансите (МФ) пласира успешно 3-годишни държави ценни книжа (ДЦК) на стойност 150 млн. лв. при среднопретеглена годишна доходност от 0,47%, показват резултатите от проведения днес търг, публикувани на сайта на Българска народна банка.

Сега ведомството получава малко по-добра доходност в сравнение с предходната емисия на средносрочните книжа, но за сметка на по-нисък интерес. По време на аукциона, проведен на 7 септември, постигната възвръщаемост бе 0,49%, а постигнатият коефициент на покритие – 2,15.

До участие в днешния търг бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 163,75 млн. лв., в т.ч. несъстезателни поръчки със съвкупна номинална стойност 1,2 млн. лв. Така постигнатият коефициент на покритие е едва 1,09, или два пъти по-нисък в сравнение с предходния аукцион за 3-годишни ДЦК.

В крайна сметка този път министерството одобри всички поръчки - за разлика от търговете за 5-годишните и 10-годишни облигации, които се проведоха през месеца.

Средната цена на допуснатите до участие в аукциона за 3-годишните ДЦК поръчки е 101,37 лв. на 100 лв. номинал, показва информацията, поместена на сайта на БНБ, която играе ролята на фискален агент на държавата.

Там се вижда, че най-ниската доходност за книжата е била 0,4%, а максималната – 0,6 на сто.

Падежът на съкровищните облигации е 28 януари 2015 г. Размерът му е 150 млн. лв., а лихвеният процент е 1,1% годишно. Датата на плащане за одобреното количество е 28 октомври 2015 г. Лихвите се изплащат на всеки шест месеца, считано от датата на емисията, като последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

Информация за профила на инвеститорите, сдобили се с книжа, трябва да предостави МФ, но по принцип средносрочните емисии са по-предпочитани най-вече от банките, докато застрахователите и пенсионните фондове традиционно търсят инструменти с по-дълъг хоризонт.

И този път това е така. Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 98,23%, а останалата част в размер на 1,77% бе закупена от пенсионните фондове.

Спредът спрямо бенчмарковите германски облигации в този сегмент е в размер на 80 базисни пункта, допълват още от МФ.

* Статията е актуализирана на 27 октомври в 9:32 часа с информацията от Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
angel_to
преди 8 години
Хайде сега, който е е писал статията да я прочете отново и да си отстрани грешките. Давам и жокер - първата дата в предпоследния абзац.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
angel_to
преди 8 години
Хайде сега, който е е писал статията да я прочете отново и да си отстрани грешките. Давам и жокер - първата дата в предпоследния абзац.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още