IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данък "вредни храни" ще мине първо през оценка на въздействието

Отлив на инвестиции в хранително-вкусовата промишленост и ръст на сивия сектор прогнозират от бизнеса

17:03 | 27.10.15 г. 2
Данък "вредни храни" ще мине първо през оценка на въздействието

Икономическото министерство ще направи оценка на въздействието върху икономиката на законопроекта на здравното ведомство за въвеждане на данък „Обществено здраве“, предложен за обществено обсъждане.

Оценката ще бъде извършена преди внасянето на проектодокумента в Министерски съвет, за да се прецени ефектът от прилагането му.

Решението е взето днес от министъра на икономиката Божидар Лукарски, който се срещна с представители на големи компании и бизнес организации от хранително-вкусовата промишленост по повод данък „вредни храни”, съобщават от икономическото ведомство.

Представителите на бизнеса са изразили опасения, че въвеждането на такъв данък би довело до отлив на инвестиции в хранително-вкусовата промишленост, до увеличаване на сивия сектор, намаляване на работни места и фалит на малки и средни предприятия. 

Фирмите предупреждават и за опасност от увеличаване на нелегалния внос на евтини и некачествени хранителни продукти от съседни страни, където няма такъв данък и намаляване на приходите от ДДС и осигуровки като следствие.

По-рано работодатели от хранително-вкусовата промишленост в свое становище до министър-председателя декларираха, че са готови да подкрепят спортни събития и изграждането на физкултурни салони в училищата, но са категорично против предложения от здравното министерство данък „Обществено здраве“. Според работодателите от сектора налогът ще доведе до драстично вдигане на цените без здравен резултат. Предприятията предупреждават, че може да обмислят евентуално преструктуриране и да ревизират цялостната си инвестиционна политика.

От Българската стопанска камара настояха и Националният съвет за тристранно сътрудничество да разгледа проекта на Закон за данък върху общественото здраве по време на предстоящото заседание на 29 октомври.

От своя страна, здравният министър Петър Москов тази сутрин отново защити предложения от Министерството на здравеопазването налог. Данък „Обществено здраве” не е за вредни храни, той е за здраве, категоричен бе Москов.

Миналата седмица министърът на здравеопазването пусна законопроект, според който четири групи вредни храни ще бъдат обложени с новия данък „Обществено здраве“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Москов е американско пуделче!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
В САЩ всички ядки минават през пастюризация и ги "къпят" с определено канцерогенен химикал и ги продават за сурови!Кой определя, кои храни са наистина вредни?Например, сурово мляко в САЩ е забранено да се продава! Чесън пресен не се продава.Всичко минава през облъчване....изобщо има ли полезни храни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още