IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е сред последните в класация за социална справедливост

Около 26 млн. деца и младежи в Европа са застрашени от бедност или социално изключване, сочи изследване на фондация Бертелсман

18:20 | 27.10.15 г. 4
България е сред последните в класация за социална справедливост

България е на трета позиция отзад напред според индекса за социална справедливост на фондация Бертелсман, се посочва в съобщение на сайта на фондацията.

Страната ни е следвана само от Румъния и Гърция.

Около 26 милиона деца и младежи в Европа са застрашени от бедност или социално изключване след години икономическа криза, се отбелязва в изследването на фондация Бертелсман, цитирано от Ройтерс.

Индексът за социална справедливост на Бертелсман, годишно проучване на социалните условия в страните от ЕС, установява огромна пропаст между Севера и Юга и между млади и стари.

Швеция оглавява класацията, следвана от Дания, Финландия, Холандия и Чехия. На дъното е Гърция, като непосредствено преди нея се нареждат Румъния, България, Италия и Испания.

В Испания, Гърция, Италия и Португалия броят на децата и младежите, които са застрашени заради икономическите условия, е нараснал с 1,2 милиона до 7,6 милиона от 2007 година.

Освен това броят на гражданите на ЕС на възраст между 20 и 24 години, които не работят, не учат и не стажуват, се е повишил в 25 от 28 страни членки от 2008 година, като Германия и Швеция са единствените страни, в които перспективите са се подобрили.

Не можем да си позволим за изгубим поколение в Европа, нито социално, нито икономически, посочи Арт Де Геус, председател на изпълнителния съвет на Бертелсман.

ЕС и страните членки трябва да положат специални усилия устойчиво да подобрят възможностите за по-младите хора, допълни той.

Същевременно според проучването намалява броят на хората над 65 години, които са в риск от бедност, тъй като пенсиите не са се понижили толкова силно, колкото доходите на по-младите граждани.

Според Бертелсман три тенденции в цяла Европа са задълбочили пропастта между млади и стари, включително нарастващият държавен дълг, стагнацията на инвестициите в образованието и изследванията и повишаващото се напрежение върху финансовата жизнеспособност на социалната осигурителна система.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
А кой ни ги спретна тея икономически кризи дълги години ммм ?!? Ми тея дет ги пишат тези И.диотщини. Присъединяване към ЕС, айде сега да си затворите цялото производство .... айде сега и да си затворите цялата Енергетика, ммм не е рентабилно, ммм айде ше си внасяте от нас ние ше ви до подаваме на "тънко" x2, x3 айде ние ше ви продаваме наще стоки..... Ама защо се изселвате от България нали ви напрайхме "Дмокрация", че и ние ше ви казваме с кого да търгувате и с кого не. С тези не може тея са само за нас, тука нещо ше изнесете 5 лютеници и толкоз. Ама неаме пари, Eто ве ше вземете заем, е с кво ше го върнем ? Ми ше прайте квот ви кажем и ше сте ни роби с нещо напечатано от въздуха .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
https://***.facebook.com/vasil.stanev.92/videos/1038867862813980/?pnref=story
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"България е сред последните в класация за социална справедливост"===Нищо ново. В България буквално е СРАМНО да се говори за социална справедливост. Насаждано е по всякакъв начин, че социалната справедливост е СОЦИАЛИЗЪМ и хората се притесняват да не ги заподозрат че са комунисти. Макар, че принципна разлика между двата строя НЯМА . Резултата е и ще бъде загуба на население /то/. *** народ слаба и бедна държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още