IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не успява да подобри условията за правене на бизнес

Страната ни запазва 38-та си позиция в класацията Doing Business 2016, лидер отново е Сингапур

10:20 | 28.10.15 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

България отново не успява да подобри съществено условията за правене на бизнес, показва класацията на Световната банка за най-добро място за правене на бизнес в света.

Страната ни запазва 38-та си позиция в класацията Doing Business 2016: Measuring Regulatory Quality and Efficiency, която заемаше и през миналата година. По отношение на стартирането на бизнес България заема 52-то място, като според доклада една компания трябва да премине през четири различни процедури и да изчака 18 дни, за да бъде регистрирана. 

Докладът присъжда изключително добро място на родината ни по отношение на защитата на инвеститорите – 14-та позиция, както и при трансграничната търговия – 20-то място, отчитайки краткото време, което е нужно за изпълнение на регулаторните изисквания и транспортиране на стоката както при износ, така и при внос.

Според Световната банка най-зле страната, която е най-бедният член на ЕС, се представя от гледна точка на свързване към електропреносната мрежа, нареждайки се едва на 100-та позиция.

Плащането на данъци е другият критерий, по който Световната банка не отчита особено подобрение за страната ни. България е на 88-о място в ранглистата в това отношение, като Световната банка се базира на броя на необходимите плащания през годината (14), нужните часове за това (423), както и общата данъчна ставка от 27,0%.

За пореден път Сингапур оглави класацията за най-добро място за правене на бизнес в света. От доклада се вижда, че макар да има известно преподреждане на страните в топ 20, като цяло списъкът остава доста близък до този от миналата година.

Челната тройка за най-добро място за правене на бизнес в света се допълва от Нова Зеландия, която запазва позицията си от миналата година, и Дания, която измества Хонконг от третото място. Сред десетте най-добри са още Корея, Обединеното кралство, САЩ, както и скандинавските страни – Швеция, Норвегия и Финландия.

Според анализаторите от Световната банка страните, които са напреднали най-много, са Коста Рика, Уганда, Кения, Кипър, Мавритания, Узбекистан, Казахстан, Ямайка, Сенегал и Бенин. Заедно те са приложили 39 регулаторни реформи, които улесняват правенето на бизнес.

Най-разпространени през 2014-2015 г. сред реформите за намаляване на сложността и разходите за регулаторните процеси са тези в областта на стартирането на бизнес. Тази тенденция впрочем е наблюдавана и през предишната година. Следващите най-разпространени реформи са в областта на плащането на данъците, свързването към електропреносната мрежа и регистрирането на собственост.

Докладът, който се издава за 13-та поредна година, разглежда 189 икономики в периода между юни 2014 и юни 2015. Той проучва регулаторната среда за малките и средни предприятия, отчитайки доколко трудно или лесно е за тях да правят бизнес в конкретна страна – от създаването на компания и плащането на данъци до регистрирането на собственост и трансграничната търговия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Хвърлих и аз един поглед и наистина има доста интересна подредба на страните. Не че сме готини, ама такава мешавина е, че просто не е истина. Турция и Израел са зад Молдова, Грузия пред Швейцария, Полша и Франция...Доста странна класация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още