IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Кънев: Последиците от ниските цени на петрола са благоприятни за България

Намалението в цената се компенсира от ръста на потреблението и крайното влияние върху бюджета е позитивно, смята експертът

11:27 | 28.10.15 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Последиците от ниските цени на петрола за България са по-скоро благоприятни и няма да забавят сондажите в Черно море. Това каза Валентин Кънев, изпълнителен директор на Балканската черноморска петролна и газова асоциация, в разговор с Иван Нончев по "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Валентин Кънев коментира факторите, които влияят на пазара на петрола, като посочи, че прогнозите на МВФ и Световната банка са, че растежът на световната икономиката ще бъде забавен и това е един от факторите за прогнозата за не толкова голямо потребление на нефт и нефтопродукти. „По отношение на предлагането през последните години драстично се увеличи добивът от САЩ и тези излишъци, които бе трудно да се реализират на американския пазар, предизвикаха този рязък спад, който е прецедент", посочи експертът.

Явно не е достигнато равновесие на пазара, коментира той. И допълни, че много важно значение имат производителите на шистов нефт в САЩ, които вече започват да загубват своите позиции. „Докато миналата година увеличението на добива в САЩ на годишна основа беше 1-1.5 млн. барела дневно, тази година се предвижда да бъде под милион. Дори стига вече 500 хил. Барела”, обясни Кънев. 

По думите му ниските цени са във вреда на страните-износителки, защото това рефлектира върху техните бюджети и социален статус. „Това все още не е проличало толкова ярко в тези големи страни, като страните от Залива. Но така или иначе приходите от тези страни намаляват драстично и това ще се отрази. От друга страна, имаме международните нефтени компании, които са в предната част на развитието на индустрията и в реализирането на сложни и скъпи проекти в нови територии. Сегашните цени ги правят нерентабилни. Например Русия обяви преди време, че спира 13 сондажа в морските територии", каза още Кънев.

По думите му България се намира в групата страни, за които последиците са благоприятни, тъй като е нетен вносител. „Цените на горива падат, а потреблението се увеличава. Част от бюджетните постъпления се базират на приходите от ДДС, които за разлика от акцизите, зависят от цената, а не са твърда сума”, припомни Кънев.

По думите му това намаляване на цената се компенсира от ръста на потреблението и крайното влияние върху бюджета е позитивно. „Но дали това ще продължи, не е много ясно", посочи експертът.

„Ние в момента сме много добре по отношение на проучването за нефт и газ. Знаем, че Total ще сондира следващата година, те не са се отказали. Второ, Shell вече се включи в проучването на блок "Силистар". Така че при тази обща световна неблагоприятна картина за новите проекти България се намира в едно сравнително добро положение”, смята той. 

Много е трудно да се прогнозира цената на нефта, коментира Кънев. „Но все пак преобладават мненията, че ще се задържат ниски цени. Може би на ниво 50-60 долара, може и по-малко”.

Факторите, които ще влияят на цената са дали и до каква степен ще падне добивът в САЩ и дали и до каква степен Иран ще се включи в доставките, допълни той. По отношение на геополитическата ситуация Сирия не трябва да се изпуска, но тя не влияе чак толкова много. Виждаме, че излишъците са толкова големи, че не могат да се повлияят от нестабилността в Близкия изток, както беше преди.

Още интервюта можете да видите в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Мафията която държи България намазва... аз на колонките не виждам ниските цени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 0
bgMan
преди 8 години
Най-вече за картела при горивата. Такива печалби отдавна не бяха виждали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още