IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на храни надхвърли 3 млрд. лв. от началото на годината

Отбелязан е ръст от 10% спрямо миналата година

16:20 | 29.10.15 г. 4
Износът на храни надхвърли 3 млрд. лв. от началото на годината

Износът на български хранителни стоки и напитки надхвърля 3 млрд. лв. от началото на годината до момента, което е ръст от около 10% спрямо миналата година. Това обяви директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) Мариета Захариева по време на форум "Износът на агростоки – пробиви и нови възможности".

Износът традиционно е насочен предимно за страните от ЕС – основно Германия, Гърция и Италия. Извън ЕС расте интересът към български храни и вина в Турция, Китай, Казахстан, Азербайджан и Япония.

През тази година хранителната индустрия е произвела продукция на стойност близо 10 млрд. лева при 9,6 млрд. лв. през 2014 г. Делът й в общата промишлена продукция на страната нараства значително. В условията на евроинтеграция отрасълът постига сравнителни конкурентни предимства в националната икономика. Експортът на стоки на хранителната индустрия се развива по-интензивно от общия за страната, заяви Захариева, информира пресцентърът на Агенцията.

Поставили сме си за цел насърчаването на експорта към трети страни и търсене на нови пазари за традиционни български продукти във и извън ЕС, чрез използване на еврофондове за популяризиране и реклама на традиционните продукти, подчерта Захариева. През 2015 г. чрез Проект „Насърчаване на интернационализацията на българските предприятия” по програма „Конкурентоспособност“ агенцията е финансирала участието на 90 фирми от сектор „Храни и напитки“ в международни изложби и панаири.

По време на дискусията беше връчена наградата "Агробизнесмен на България за 2015 г.”. Тази година това са братята Иван и Лука Ангелови, собственици на птицевъдната компания „Градус“. 

Иван Ангелов коментира, че производството в България е високотехнологично без употреба на антибиотици, предаде БТА.

България е единствената страна в Европа, в която категорично е забранена добавката на трупно и рибно брашно, и очакванията са за още по-голяма консумация на пилешко и пуешко месо у нас, отбеляза и проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите.

В момента износът на охладено птиче месо за Германия и Гърция е многократно увеличен, както и на яйца за преработка в страни като Франция, Германия, Австрия и Гърция, посочи Белоречков.

Цветан Димитров допълни, че въпреки случая с птичия грип от началото на 2015 г. и наложеното руско ембарго, птицевъдството в България е един от най-конкурентоспособните отрасли в земеделието. То успя да запази своите позиции на международните пазари, като над 80% от продукцията е за износ, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:49 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
dobri
преди 8 години
За това какво имаш на трапезата най-добре сам ще си отговориш. Колкото за субсидията - трябва да я има защото я има навсякъде в ЕС и за да са конкурентни производителите ни тя трябва да се изравни с тази в другите страни членки. Иначе и аз мисля, че субсидиите изкривяват пазара и създават бюрокрация. Ако е необходимо е по-добре да има европейски вносни мита. Но политиката на ЕС е друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Това не е вярно :D Русия ни наложи ембарго и за това всички яко са закъсали и няма какво да я правят продукцията. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 12
Сините камъни
преди 8 години
Ние изнасяме и в същото време ГМО-то ще го внасяме!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още