IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трагедията на Бен Бернанке

Въпреки че Фед и много други централни банки напечатаха много пари, пълният просперитет все още не е възстановен

11:11 | 30.10.15 г. 45
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Трудно е да се гледа на мемоарите на бившия председател на Федералния резерв на САЩ (Фед) Бен Бернанке „Куражът да печаташ“ като на нещо различно от трагедия. Това е историята за човека, който може да бе най-добре подготвеният човек в света за задачата, която му е възложена, но скоро се вижда като надминат от предизвикателствата и бързо изоставащата крива, която никога не успява да навакса, пише в свой анализ за Project-Syndicate Дж. Брадфърд Делонг, професор по икономика в Университета на Калифорния в Бъркли и научен сътрудник в Националното бюро за икономически изследвания.

Наистина – до голяма степен заслуга на Бернанке е фактът, че шокът от 2007-2008 г. не предизвика нова Голяма депресия. Но неговата реакция за последиците е неочаквано разочароваща, смята Делонг. През 2000 г. Бернанке заяви, че централната банка с достатъчно воля "винаги" може, поне в средносрочен план, най-малко да възстанови пълния просперитет чрез количествени облекчения. Ако централната банка започне да печата пари и да купува финансови активи в достатъчно голям обем, хората ще засилят своите разходи. Дори ако хората повярват, че само малка част от количествените улеснения ще е постоянна мярка, и дори ако стимулът за харчене е нисък, централната банка може да рестартира икономиката. Така поне твърдеше Бернанке. 

В крайна сметка обаче той не успя. Въпреки че Фед и много други централни банки отпечатаха много повече пари, отколкото икономистите считаха, че ще е нужно, за да се компенсира въздействието на финансовата криза, пълният просперитет все още не е възстановен. Бернанке увеличи паричната база на САЩ пет пъти, от 800 млрд. до 4 трлн. долара. Но и това не беше достатъчно. И тогава куражът му се изпари и той се поколеба във вземането на решението за следващия голям скок: удвояване на паричната база до 9 трлн. долара. В последните си години на своя пост Бернанке намали и усилията си да убеди Конгреса за тази фискална експанзия.

И така, какво се обърка? Отговорът, както често се случва, зависи от това кой икономист питате. Ако се вслушаме в Бернанке, той твърди, че нищо фундаментално не се е объркало, а че временното пренасищане на спестяванията изкуствено е удължило времето, необходимо на агресивната монетарна експанзия да възстанови пълния просперитет. Различни суверенни фондове, милионери от нововъзникващите пазари, които влагат парите си в САЩ и Европа, както и правителствата, които се стремят да гарантират свобода на действието, са натиснали лихвените проценти надолу по същество и са разширили периода, необходим за разсейване на шоковете.

Професор Кенет Рогоф, който преподава в Харвардския университет, има различна гледна точка. Той казва, че при нормален възход на цикъла Фед би вдигнал лихвите още преди шест месеца, имайки предвид ясните сигнали за пазара на труда, които получава. „Въпреки това това не е типичен бизнес цикъл“, смята Рогоф, добавяйки, че Фед не може да се доверява на модели, които показват, че инфлацията е точно зад ъгъла. „Производството стои по-добре, но да разбереш, че след 7 години инфлацията е висока само за известно време, изглежда дребен проблем в сравнение с риска от вкарването на икономиката в рецесия отново“.

Според Рогоф кардиналната грешка на Бернанке е, че се е фокусирал твърде тясно върху паричното предлагане. Според прости икономически модели, когато паричният пазар е в равновесие с пълния просперитет, дълговият пазар е прекалено голям. Но в реалния свят за правителствата може да се окаже по-ефективно обратното изкупуване на рискови дългове и принуждаване на кредитори да отписват загуби. Това, повече от спорната парична политика, би увеличило разходите за частния сектор и по-бързо би възстановило пълния просперитет.

Други пък смятат, че паричната акция на Фед би била достатъчна, ако само Фед бе успял да постигне целта за годишната инфлация, която е по-висока от 2%, и бе обещал да предостави такова количествено улеснение, което би било необходимо, за да се достигне тази цел. Това просто обещание, ако бе надеждно, щеше да е много по-ефективно, отколкото много по-големи количества от количествените улеснения.

И накрая, има и четвърто становище, подкрепяно най-вече от Лари Съмърс и Пол Кругман. Те твърдят, че има малко доказателства, че паричната политика въобще може да възстанови напълно просперитета. От тази гледна точка мечтата на Милтън Фридман за използване на стратегическите парични интервенции за компенсиране на икономическите шокове си остава точно това - една мечта. И само уникалното обстоятелство в Европа и САЩ през последния половин век - най-вече бързият демографски растеж и производителността, правят неговите идеи да изглеждат правдоподобни. „Ако никой не вярва, че инфлацията ще се повиши, то тя няма да се повиши“, смята Кругман. „Единственият начин да бъдем сигурни в повишаването на инфлацията е да придружим променения паричен режим с взрив от фискални стимули", казва той.

Делонг не твърди, че знае кой от тези възгледи е правилен. Но смята, че тази дискусия е най-важният дебат в областта на макроикономиката, откакто Джон Мейнард Кейнс се бореше с подобни въпроси през 1930 г. За Кейнс отговорът бе ясен - близък до това, което се твърди от Самърс и Кругман. Впрочем неговите изводи са онова, което го превръща от монетарист в кейнсианец.

"Изглежда невероятно, че влиянието на [паричната] политика по отношение на лихвения процент ще бъде достатъчно само по себе си", пише Кейнс през 1936 г. "Смятам, че малко по-цялостна социализация на инвестициите ще се окаже единственото средство за осигуряване на доближаването до пълна заетост".

Тези думи трябва да си припомни всеки, който следващия път няма да има достатъчно смелост, за да действа.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 0 rate down comment 0
altjepkemamiche
преди 8 години
[b][url=http://watches.dressweddinglove.com/]swiss repswiss replica watches aaa+swiss replica watches
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
altjepkemamiche
преди 8 години
high quality swiss replica watcheswatchesswiss Mechanical movement replica watches1886.79.40 Omega Constellation Ladies Quartz watch (Omega) '95 table - $202.00 : Professional replica watches stores, watches.dressweddinglove.com#sddm{margin: 0 ***;padding: 0;z-index: 30;background-color:#F4F4F4;width: 80px;height:23px;float: right;margin-top: 4px; margin-right: 70px;}#sddm li{margin: 0;padding: 0;list-style: none;float: left;font: bold 12px arial}#sddm li a{display: block;margin: 0 1px 0 0;padding: 4px 10px;width: 60px;background: #F0F0F0;color: #D5D5D5;text-align: center;text-decoration: none}#sddm li a:hover{background: #49A3FF}#sddm div{position: absolute;visibility: hidden;margin: 0;padding: 0;background: #EAEBD8;border: 1px solid #5970B2}#sddm div a{position: relative;display: block;margin: 0;padding: 5px 10px;width: ***;white-space: nowrap;text-align: left;text-decoration: none;background: #EAEBD8;color: #2875DE;font: 12px arial}#sddm div a:hover{background: #49A3FF;color: #FFF}LanguageDeutsch
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 0
SS-23
преди 8 години
аз виждам как все по-ускорено и сигурно се върви към тотален разпад на буквално всичко .... освен ако ... освен ако лихварите не признаят грешката си и не преклонят главица пред илюзията за "печалба от въздуха" !това обаче няма да стане, така, че ... разпада е сигурен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 8 години
до 18ВСИЧКО ТОВА ЗА КОЕТО ГОВОРИШ ВЕЧЕ СЕ СЛУЧИ В ГЪРЦИЯ!!Прецедента на подстригване на влоговете извършен в Кипър подейства като шок за много гърци имащи сметки в кипърски банки!Хората разбраха, че щом това се случва в братския на тях КИПЪР ще се случи и у тях. ЗАПОЧНА МАСОВО ТЕГЛЕНЕ НА ДЕПОЗИТИ, КОЕТО ДОВЕДЕ ДО ЛИКВИДНА КРИЗА НА БАНКОВАТА СИСТЕМА!!Тогава собствениците на тези "гръцки банки" решиха, че държавата е тази която трябва да поеме тяхната отговорност. Ако ти е направило впечатление над 12 млрд. ? от първия транш на ЕС за Гърция отива за възтановяване на БАНКИТЕ, а само някакви си смешни 2-3 млрд.? за ДЪРЖАВАТА!!ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ГРЪЦКАТА НАЦИОНАЛНА БАНКА КОЯТО СЕ ОКАЗА, ЧЕ НЕ Е ГРЪЦКА ЗАЩОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО И ДЪЛЖИ ПО ЗАЕМИ, ЧЕ СЪЩАТА ТАЗИ БАНКА Е ЧАСТ ОТ ЕЦБ И КАТО ТАКАВА Е СЛЕДВАЛО ДА ПОЕМЕ ОТГОВОРНОСТ ЗА СЛУЧВАЩОТО СЕ!У нас ДЪРЖАВАТА , а не БНБ пое отговорността и с теглене на милиардни заеми плати задълженията на собствениците на КТБ към вложителите й
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 8 години
ПОДКРЕПЯМ ТВОИТЕ СТАНОВИЩА, НО РЕАЛНОСТТА Е ДРУГА.Виж какво се случва в страната, която печата долари. Там всички плащания са безналични , а купюрите са непознато средство за разплащане. Там живеят работейски с КРЕДИТНИ, а не с ДЕБИТНИ карти!Там са общество на ЗАДЛЪЖНЕЛИ роби съществуващи в система на БИГ БРАДЪР. Така искат да бъдем и ние. От 2016 кешовите плащания ще са до 5 хил. лв. !!ЕДНА ОТ ЦЕЛИТЕ НА ВЪВЕЖДАНЕ НА ЕЛЕКТРОННО ПРАВИТЕЛСТВО Е ИМЕННО ТАЗИ - да унищожи купюрите като платежно средство!ПРИНУЖДАВАТ ТЕ ДА "ПОЛЗВАШ" СРЕЩУ ТАКСИ УСЛУГИТЕ НА ТЕХНИТЕ ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ НАРЕЧЕНИ БАНКИ! ТОВА Е НОВИЯ СВЕТОВЕН РЕД в който на теб и мен те гледат като едно ЕГН , а не като на човек!ТОВА ВЕЧЕ НЕ Е СВЯТ НА ПАРИТЕ, А НА УПРАВЛЯЕМИЯ ЧОВЕШКИ РЕСУРС, НА ЕДНО ЧОВЕЧЕСТВО НА КОЕТО СЕ ГЛЕДА КАТО НА БРОЙЛЕРИ В ПТИЦЕФЕРМА!ЗА СЪЖАЛЕНИЕ СЕ ОПИТВАТ ДА НИ ОТНЕМАТ ТОВА КОЕТО НИ ПРАВИ СВОБОДНИ - правото да притежаваш кешови пари!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още