IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ планира нови 3 търга на ДЦК на вътрешния пазар през ноември за 370 млн. лв.

Правителството преизъпълни годишната цел за емисиите на вътрешния пазар още в края на октомври

11:24 | 30.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МФ планира нови 3 търга на ДЦК на вътрешния пазар през ноември за 370 млн. лв.

През ноември Министерството на финансите (МФ) планира нови три аукциона на държавни ценни книжа (ДЦК) на вътрешния пазар. Чрез тях правителството ще се опита да набере общо 370 млн. лв., става ясно от обявения от ведомството емисионен календар.

Облигациите ще бъдат с различни срокове – 3-, 5- и 10-годишни. Но книжата са от същите емисии, които МФ предлага през последните месеци. През октомври в хазната постъпиха 300 млн. лв. от първоначално планираните 365 млн. лв.

Първият аукцион е предвиден за 9 ноември, като на него ще бъдат предложени 5-годишни ДЦК. Следващият е седмица по-късно – на 16 ноември, като участниците ще могат да подават оферти за 10-годишни ДЦК. 3-годишните облигации ще бъдат емитирани на 23 ноември.

Все още не е ясно какъв ще бъде обемът на всяка емисия. Това ще разберем на по-късен етап, когато Българска народна банка (БНБ), която играе ролята на фискален агент на държавата, публикува обявите за всеки търг

Търговете са насрочени, въпреки че още в края на октомври МФ премина заложения праг в емисионната политика за 2015 г. за емисиите на вътрешния пазар, определен на 950 млн. лв. След последния търг на вътрешния пазар през октомври от началото на годината МФ набра общо 1 млрд. лв.

Ако аукционите през ноември не бъдат отменени и ако бъдат одобрени всички поръчки, то от вътрешния пазар в бюджета ще влязат 1,37 млрд. лв. До края на годината остава и още един месец, в който може да има и нови аукциони.

Проведени аукциони до октомври 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Няма да се пУашите, накрая виновен ще е пак Орешарски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
alexx
преди 8 години
Къде са протестърите да се повъргалят малко по жълтите павета?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
pass
преди 8 години
Браво на минфина ни, г-н Горанов, ето че още през Октомври сме изпълнили плана и продължаваме напред за да го преизпълним. Нека да не спираме, а да вървим напред и да емитираме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още